282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > 1984

1984

 

1984 – George Orwell

 

“Het was een heldere, koude dag in april, en de klokken sloegen dertien.” Zo luidt de eerste zin van 1984, een dystopische toekomstroman van de Britse schrijver George Orwell, geschreven in 1948. Het decor bestaat uit een samenleving die wordt geterroriseerd door de totalitaire ideologie van de Partij. De hoofdpersoon, Winston Smith, probeert zich te onttrekken aan de alom aanwezige controle (“big brother is watching you!”), en komt uiteindelijk ook in verzet tegen de Partij. Dat loopt slecht af. De rest van de roman beschrijft hoe dit afwijkende individu vermalen wordt door de daartoe geëigende instellingen en wordt ‘gelijkgeschakeld’. Pas als hij zich helemaal geconformeerd heeft aan de partijvisie ‘verdient’ hij de dood. Geen vrolijk stemmend boek derhalve.

‘Nieuwspraak’, ‘Big Brother’: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. En dat de door Orwell in 1948 beschreven ideologische terreur geen willekeurig hersenspinsel was, mag blijken uit een krantenverslag (25-10-2017) van het onlangs gehouden Chinese partijcongres, waarop onder andere het “Nieuwetijdsdenken” wordt geïntroduceerd:

“De partij aan de macht houden is de praktische kern van zijn Nieuwetijdsdenken. Politieke scholing en ideologische indoctrinatie zijn verplicht geworden, binnen en buiten de communistische partij. De minister van Onderwijs kondigde al aan dat het Xi Jinping-denken er vanaf de basisschool wordt ingeramd. (…) Nieuwetijdsdenken schrijft in de gebiedende wijs voor hoe China de komende dertig jaar die nieuwe tegenstelling aanpakt. Zoals iedere goede communist voorziet ook Xi zijn volgelingen van een lonkend vergezicht in de vorm van modern socialisme en een machtige natie. Die doelen kunnen alleen worden gerealiseerd onder heerschappij van de partij, dus dat schept een perfect excuus om de controle op alle fronten in de maatschappij te verstevigen.”

1984 is duidelijk een ‘ideeën roman’, met alle nadelen die daaraan kleven. Met name de ‘uitleg’ van de maatschappij organisatie, en de daaraan ten grondslag liggende ideeën staan de levendigheid van het verhaal grotendeels in de weg. Het is naar mijn gevoel een soort ‘pamfletkunst’. Dat dit ook anders kan bewijst de schrijver in zijn boek Animal Farm (1945), een prachtige satire op de totalitaire staat, in casu de Sovjet Unie. Daarin wordt weinig uitgelegd, maar alles inzichtelijk gemaakt door de ontwikkelingen in het verhaal.

 

 

  

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login