282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Alle wegen naar Rome

Alle wegen naar Rome

 

Jan Blokker jr - Alle wegen naar Rome

 

“Een voettocht”, zo luidt de ondertitel.

'Op een ochtend in april trek ik mijn schoenen aan, ik stommel de trap af, laat de deur achter me dichtvallen en ik loop. Wonderlijk onaangedaan ben ik. Ik heb gezwaaid naar de achterblijvers en ik ben gewoon vertrokken. Op weg naar Rome, oneindig ver weg in tijd en ruimte. Zo ver dat ik me er geen voorstelling van kan maken. Al na enkele dagen heb ik geen idee meer waar ik heen moet en hoe lang het nog is. Tussen Keulen en Parijs scharrel ik naar het zuiden, de zon achterna. Langs provinciale wegen en over zandpaden, door het bos en over de heuvels zoek ik mijn weg naar de stad waar ik ooit verliefd op ben geworden. Begin augustus zal ik door de Porta del Popolo binnenkomen. Als ik het haal.'

“De 56-jarige Jan Blokker jr. (historicus en schrijver), veranderde zijn oude verlangen in een kloek besluit. Hij ging wandelen naar Rome, zijn lievelingsstad. Dit is het verslag van zijn 2350 km lange tocht. Af en toe liepen vrienden en gezinsleden een stukje mee, maar verreweg het grootste deel deed hij alleen. Er worden veel pelgrimsverslagen uitgegeven en daaronder is nogal wat kaf tussen het koren. Niet iedere wandelaar met doorzettingsvermogen is immers een begenadigd schrijver. Blokker is dat wel. Zijn ervaringen zijn niet zo uniek, maar heel beeldend beschreven, met oog voor detail en ruimte voor zelfspot. Over het proces als doorsnee wandelaar te beginnen en al snel een pelgrim te worden, ondanks de beschikking over telefoon, laptop en internet. Het uitdiepen van de relatie met de voeten, de hartverwarmende ontmoetingen en de tegenslagen (gesloten hotels, pestweer, lichamelijk ongemak, waakhonden). Ook het aantrekkelijke ritme van een wandeldag (opstaan, lopen, eten, slapen) en het verslavende effect daarvan weet hij treffend te verwoorden. De speciale aandacht van de historicus gaat naar de wereldgeschiedenis van de plaatsen die hij aandoet, wat het verslag een meerwaarde geeft.” (NBD/Biblion recensie)

Ter voorbereiding van een bezoek aan Rome, komende zomer, lees ik mij in over het onderwerp om al wat in de stemming te komen. Daar past een verslag van een voetreis naar Rome wat mij betreft prima bij, ook al zal ik per vliegtuig afreizen naar de Eeuwige Stad. Het helpt natuurlijk dat Jan Blokkers verslag prettig leesbaar is. Niet wereldschokkend, maar na verloop van tijd merk ik dat ik steeds wil doorlezen, zoals de schrijver steeds weer verder wilde lopen, zonder veel bijgedachten of diepere (zingevings) gronden.

En het werkt: ik kom al in de stemming…

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login