282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Amerikaan in Parijs

Amerikaan in Parijs

 

Ernest Hemingway - Amerikaan in Parijs

 

“De literaire kwaliteiten van de Amerikaan Ernest Hemingway (1899-1961) staan buiten kijf: hij is een begenadigd schrijver. Dat geldt ook voor dit mooi gecomponeerde boekje met impressies, overwegingen en mijmeringen over zijn leven en ontmoetingen in Parijs, waar hij van 1921 tot 1926 met zijn gezin woonde en werkte en die hij van 1958 tot 1960 opschreef. Behalve een fantastisch tijdsbeeld van het leven van de armere klassen (gedeeld toilet boven een beerput) en de bohemien-achtige kringen waarin Hemingway verkeerde, geeft het boek ook, voor zover autobiografieen betrouwbaar zijn, inzicht in zijn denken en functioneren en zijn groeiproces als schrijver en als mens.” (Biblion recensie)

Omdat ik aan deze beschrijving weinig heb toe te voegen citeer ik maar uit het begin van het eerste hoofdstuk, gewoon om de sfeer van het boekje te proeven. Zo begint het:

“Dan had je ook nog het slechte weer. Dat kwam onverwachts op een goeie dag als het najaar voorbij was. We moesten ’s nachts de ramen sluiten tegen de regen en de koude wind rukte alle bladeren van de bomen op de Place Contrescarp. De bladeren lagen doorweekt in de regen en de wind joeg de regen tegn de grote groene autobus aan het eindpunt en het Café des Amateurs zat vol en de ramen besloegen van de warmte en de rook daarbinnen. (…) Het Café des Amateurs was de beerput van de Rue Mouffetard, die wonderbaarlijke smalle drukke straat die naar de Place Contrescarpe leidde. De petieterige toiletten van de oude huurkazernes, één op elke verdieping naast de trap, met hun beide cementen schoenvormige klampen aan beide zijden van de opening om de locataire niet te laten uitglijden, kwamen uit op beerputten die geleegd werden door de inhoud ’s avonds in door paarden getrokken tankwagens te pompen. ’s Zomers, met alle ramen open, konden we het pompen horen en was de stank niet gering.”

En zo gaat dat dan door, met allerlei prachtige anekdotes en beschrijvingen van (leef) omstandigheden en al dan niet bekende tijdgenoten van Hemingway die voor korte of langere tijd ook in Parijs vertoefden. Jammer dat deze (goedkope) uitgave zo slordig vertaald en uitgegeven is. Dit boekje had beter verdiend!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login