282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Antigone

Antigone

 

Antigone – Jean Anouilh

 

Vandaag (her-)lees ik het toneelstuk Antigone, van Jean Anouilh. Tot mijn verbazing heb ik mijn oude Franstalige schooluitgave zonder moeite kunnen terugvinden in mijn boekenkast. Blijkbaar heb ik dit boekje zo ongeveer mijn hele leven meegesleept en -verhuisd. De uitgave is van 1969, en rond die tijd – in vwo-klas 3 of 4 – werd die ingezet als lesstof. Mijn eerste kennismaking met ‘literatuur’. De tekst maakte op mij indertijd een verpletterende indruk, dat herinner ik me nog.

Antigone is een theatertekst uit 1942, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Sophocles (5e eeuw v.Chr.). Het werd begin 1944 voor het eerst opgevoerd in het door Duitsland bezette Parijs. Mede daardoor heeft het stuk een sterke politieke lading gekregen (waarover de meningen trouwens nogal uiteen blijken te lopen). Wat mij vooral is bijgebleven, en ook nu weer opvalt, is de dreiging die vanaf de eerste woorden van de proloog voelbaar is. Vanaf het begin leiden alle handelingen en dialogen naar de onafwendbare catastrofe. Het stuk is sober van opzet, zonder enige opsmuk, maar wel prachtig poëtisch verwoord.

De plot van het verhaal komt erop neer dat het meisje Antigone haar morele waarden boven de wetten van de staat stelt. Haar verzet tegen de gevestigde orde is zo onverzoenlijk, dat dit onvermijdelijk moet leiden tot een fatale afloop. Ze is niet bereid tot compromissen wat betreft de concrete wetsovertreding (het ritueel begraven van haar gedode broer), en ook niet om wat voor concessies dan ook te doen om daarmee haar persoonlijk geluk veilig te stellen:

“Quel sera-t-il, mon bonheur? Quelle femme heureuse deviendra-t-elle, la petite Antigone? Quelles pauvretés faudra-t-il qu’elle fasse elle aussi, jour par jour, pour arracher avec ses dents son petit lambeau de bonheur? Dites, a qui devra-t-elle mentir, à qui sourir, à qui se vendre? Qui devra-t-elle laisser mourir en détournant le regard? (…) Vous me dégoûtez tous avec votre bonheur!”

(“Hoe zal het zijn, mijn geluk? Wat voor gelukkige vrouw zal zij worden, de kleine Antigone? Welke armzaligheden moet zij uithalen, ook zij, dag na dag, om met haar tanden haar kleine klompje geluk af te scheuren? Zeg me, tegen wie zal zij moeten liegen, tegen wie glimlachen, aan wie zich verkopen? Wie zal zij moeten laten sterven door de blik af te wenden? … Jullie doen me walgen, met je geluk!”)

Verzet, en het vasthouden aan eigen (morele) verantwoordelijkheid zijn wapens tegen gevestigde orde en politieke belangen. Jean Anouilh belicht in zijn Antigone de twee kanten van de medaille. Het is aan de lezer/toeschouwer om te bepalen welke kant die kiest.

Ik vind deze versie van de oorspronkelijk Griekse tragedie nog even indrukwekkend als eertijds…

 

...

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login