282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Aurelia

Aurelia

 

Gérard de Nerval - Aurelia

 

Aurelia, door Nerval enkele dagen voor zijn zelfmoord in 1855 voltooid, beschrijft de aangrijpende geschiedenis van zijn geestesziekte. Nerval werd gedurende zijn korte leven herhaaldelijk in een inrichting opgenomen en besloot op aanraden van zijn arts zijn dromen en hallucinaties op schrift te stellen. Zo ontstond een uniek document humain, waarin Nerval een even lucide als verontrustend verslag geeft van zijn waanzin, zijn wanhoop en zijn tragische liefde voor Jenny Colon, een Engelse actrice die als Aurelia terugkeert in zijn ‘persoonlijke mythologie’.

Aurelia is een sleuteltekst in de laat-Franse romantiek, die meer nog dan de poëzie van Baudelaire een ‘nieuwe huiver’ creëert. Tegelijkertijd kan deze novelle worden beschouwd als een van de eerste surrealistische geschriften, waarin buiten de beperking van de rede een hoogsteigen mythologie wordt geschapen. Dit eenzame boek, geschreven op een verre ster, zal ook nu nog weten te ontroeren en te verbijsteren.”

Zo staat het in de begeleidende tekst van de uitgever. Verontrustend is de tekst van Aurelia zeker, omdat zij laat zien hoe smal en onstabiel de scheidslijn is tussen realiteit en waanzin. En prachtig, zoals Nerval beschrijft hoe hij balanceert op dit dunne koord:

“Ik liep terug door de Rue Saint-Honoré en had medelijden met de verlate boeren die ik tegenkwam. Bij het Louvre aangekomen liep ik tot aan het plein, waar me een zonderling schouwspel wachtte. Door de wolken die razendsnel door de wind werden voortgedreven zag ik verscheidene manen met grote snelheid voorbijschieten. Ik dacht dat de aarde haar baan had verlaten en als een schip zonder masten door het firmament doolde, waarbij ze nu eens dichterbij, dan weer verder van de sterren af raakte, die beurtelings grote en kleiner werden. Zo’n twee à drie uur aanschouwde ik deze chaos; toen ging ik richting de Hallen. De boeren droegen hun waren naar binnen, en ik zei bij mezelf: ‘Wat zullen ze vreemd opkijken als ze merken dat er geen eind komt aan deze nacht!...’ Toch blafte hier en daar een hond en kraaiden er hanen.”  (p.54-55)

De hele novelle beschrijft de constante afwisseling van de waandenkbeelden en realiteitszin bij de auteur. Daarmee weet hij de krankzinnigheid angstig dichtbij de lezer te brengen. Zo ervaar ik het althans. De slotalinea toont aan dat Nerval er alles aan gedaan heeft om zijn waanzin te overwinnen met de verwoording daarvan:

“Dit zijn de wonderlijke gedachten die dit soort ziekten teweegbrengen; ik herkende bij mezelf dat ik ook bijna zo’n vreemde overtuiging was toegedaan. Door mijn behandeling had ik allengs weer de genegenheid van mijn vrienden en verwanten herkregen, en ik was nu in staat met meer verstand te oordelen over de waanwereld waarin ik enige tijd had verkeerd. Hoe het ook zij, ik ben gelukkig met de inzichten die ik heb verworven, en ik vergelijk deze reeks beproevingen die ik heb doorstaan met wat in de Oudheid stond voor een afdaling in de onderwereld.” (p.75)

Een prachtige, louterende afsluiting van het geschrift. Helaas heeft de schrijver deze laatste woorden niet lang overleefd. Alles bij elkaar maakt het van  Aurelia een huiveringwekkend, maar tegelijkertijd bloedstollend mooi verslag van de waanzin…

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login