282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Autobiografie Darwin

Autobiografie Darwin

 

Charles Darwin - Autobiografie

 

Met De autobiografie van Charles Darwin sluit ik ‘mijn’ Darwinjaar af. Sinds het lezen van De reis van de Beagle en Het ontstaan van soorten ben ik helemaal idolaat van Darwin, als wetenschapper en als schrijver. Ik koos de autobiografie eigenlijk omdat ik de lijvige biografie door Desmond en Moore (Darwin, de biografie) met z’n duizend bladzijden echt ‘een brug te ver’ vond. Maar ik laat die biografie wel met enige spijt ‘links’ liggen, want de recensies liegen er niet om:

“Ongetwijfeld de beste biografie die ooit over Darwin is geschreven.” (Stephen Jay Gould, Nature)
“Darwin getuigt van groot literair vakmanschap.” (The Independent)
“Darwin is een rijk, onderhoudend en altijd overtuigend portret.” (The Observer)
“Een bijzonder informatief boek, meeslepend geschreven. Dit is zonder enige twijfel het definitieve boek over Darwins leven, zijn wetenschappelijke werk en de tijd waarin hij leefde.” (Financial Times)
“Zelden is het nauwe verband tussen het leven van een wetenschapper en zijn theorieën zo volledig en krachtig beschreven.” (The Sunday Times)
“Ik heb redelijk wat boeken over Darwin gelezen, maar geen een haalt het niveau van deze grootse, definitieve biografie.” (Ruth Rendell, The Sunday Times)

Als ik dit lees krijg ik er toch wel weer zin in. Maar goed, de autobiografie is ook erg onderhoudend.

“In zijn autobiografie, die in eerste instantie alleen voor zijn kinderen was bedoeld, schrijft Charles Darwin over zijn wetenschappelijke methodes, over zijn passie voor het verzamelen, over de nadelen van het hebben van een slecht geheugen en de voordelen van goed kunnen observeren en deduceren, over zijn visie op religie, over het ontstaan van zijn boeken, over natuurlijke selectie en de kwestie van aangeleerde versus aangeboren eigenschappen, over zijn liefde voor zijn familie en gezin, en over vele andere zaken.”

De autobiografie is vooral zo leesbaar omdat Darwin erg relativerend kan schrijven over eigen capaciteiten en resultaten. Daarvan zijn talloze voorbeelden te citeren, maar ik zal me er tot één beperken. Dat gaat over het ontstaan van zijn passie voor verzamelen:

“Hier volgt een bewijs van mijn enthousiasme: toen ik op een dag wat oude schors afscheurde, zag ik twee zeldzame kevers. Ik nam er een in elke hand, maar toen zag ik een derde van een nieuwe soort die ik niet wilde missen, zodat ik die uit mijn rechterhand in mijn mond stopte. Helaas spoot hij een of andere hevig bijtende vloeistof uit die zó op mijn tong brandde dat ik gedwongen was de kever uit te spugen, die ik daardoor kwijt was, evenals de derde. (...) Je zou kunnen zeggen dat een voorliefde voor het verzamelen van kevers een zekere indicatie is voor een toekomstig succesvol leven!” (p.55/56)

Het boekje staat vol van dit soort aangenaam relativerende teksten. Darwin heeft niets van een pedante wetenschapper, maar komt uit dit soort teksten naar voren als een uiterst aimabel man. En dat stemt dan voortreffelijk overeen met het beeld dat ik al van hem gekregen had bij het lezen van zowel De reis van de Beagle als van Het ontstaan van soorten

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login