282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Berichten uit de vallei

Berichten uit de vallei

 

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs

 

In dit vervolg op zijn alom geprezen Andalusisch logboek concentreert Stefan Brijs zich vier seizoenen lang op de natuur in het zuiden van Spanje, waar hij sinds 2014 woont. Vanuit zijn schrijfhut op een heuvelflank observeert hij het leven in de vallei en beschrijft hij met oog voor elk detail in vaak lyrische, soms kritische stukken de pracht maar ook de teloorgang van wat hij door zijn raam ziet. Tussendoor maakt hij uitstappen naar bekende en onbekende natuurgebieden in Andalusië en Extremadura en ontdekt er min of meer de bron van de Quadalhorce, rotsen als gestolde wolken in El Torcal, zeldzame knobbelmeerkoeten in Motil en duizenden flamingo’s in Fuente de Piedra.

Aldus de uitgeverstekst op de achterflap van het boek, en deze ‘aanprijzing’ wordt besloten met de opmerking dat Berichten uit de vallei “een tijdloos verslag is van een streek waar de natuur nog veel te bieden heeft, maar tegelijk al veel aan het verliezen is.”

Voor mij vat deze beschrijving wel zo ongeveer samen waar dit “natuurlogboek”, zoals de ondertitel luidt, over gaat. Leuk om te lezen, maar voor mij vanuit Nederlands standpunt bezien allemaal wat willekeurig en vrijblijvend. Als de auteur beschrijft hoe hij een dag meegaat met een wetenschapper die in een naburig dorpje op zoek gaat naar ‘reuzenhooiwagens’, dan vind ik dat wel passen binnen zijn natuurlogboek, maar voor mij is het een losstaand verhaaltje, zonder verdere betekenis of relevantie. De laatste zin uit het boek, “vervang kleine trap door grutto en dit verhaal situeert zich in Nederland” komt mij dan ook wat geforceerd over.

Ik ken de verhalen van Stefan Brijs uit het ‘vogeltijdschrift’ De Scharrelaar. Zijn bijdragen daarin vind ik echt tot de betere behoren. Op de rugzijde van de meest recente uitgave van het tijdschrift (2020/1) staat een advertentie/aankondiging van zijn boek. Die samenloop heeft geleid tot de aanschaf van het boek. En nu – achteraf – kan ik concluderen dat zijn ‘natuurlogboek’ weliswaar alleszins leesbaar is, maar dat ik zijn verhalen beter tot zijn recht vind komen in bovengenoemd tijdschrift, te midden van totaal andersoortige bijdragen.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login