282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Boris Godoenov

Boris Godoenov

 

Alexander Poesjkin - Boris Godoenov


Uit “Poesjkin, verzameld proza en dramatisch werken”, uitgegeven in de Russische Bibliotheek van G.A. van Oorschot (1958), las ik het ‘dramatisch werk’ Boris Godoenov, een historisch drama, gebaseerd op het leven van de Russische Tsaar Boris Godoenov (1551-1605). Het stuk beschrijft een roerig stukje uit de geschiedenis van Rusland, als de vertrouwensman van tsaar Iwan de Verschrikkelijke – Boris Godoenov – na de dood van Iwan diens zoontje vermoordt en zichzelf tot tsaar laat kronen. Daartegen is verzet vanuit de oude adel. Bovendien duikt er in Polen een man op die beweert de zoon van de oude tsaar te zijn, en die met een samengeraapt legertje optrekt naar Moskou om daar de troon op te eisen.

Poesjkins toneelstuk bestaat uit 24 tonelen met een bonte afwisseling van plaatsen (het Moskouse Kremlin, het Rode Plein, een herberg, een kasteel in Polen, een cel in een klooster, etc), van personages (Boris Godoenov, edelen, een kroniekschrijver, monnik, patriarch, avonturiers, een ‘valse’ tsarenzoon) en van stemming (nu eens ernstig en plechtig, dan weer vrolijk en opgewekt). Bovendien strekt de handeling zich uit over een periode van zeven jaar. Het stuk is gedeeltelijk in ‘blank verse’ en gedeeltelijk in proza geschreven. Voor de kenners zijn al deze eigenschappen terug te voeren op de ‘historische tragedies’ van Shakespeare... En zoals Shakespeare zijn historische stukken grotendeels baseerde op de Engelse geschiedschrijving van Holinshed, zo baseert Poesjkin zich op Karamzins Geschiedenis van de Russische staat.

Boris Godoenov zit zonder meer kundig in elkaar, en is ook afwisselend genoeg geschreven, waardoor de verschillende personen en bevolkingsgroepen een eigen stem krijgen. Bovendien bestaat het stuk uit een evenwichtige mix van (historisch) feit en fictie. Het enige dat je er tegenin kunt brengen is dat het wel erg veel weg heeft van de historische drama’s van Shakespeare, die ruim twee eeuwen eerder geschreven zijn...

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login