282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Calamiteitenleer voor gevorderden

Calamiteitenleer voor gevorderden

 

Calamiteitenleer voor gevorderden – Marisha Pessl

 

“In Calamiteitenleer voor gevorderden combineert Pessl de spanning van Hitchcock met de literaire kwaliteiten van Donna Tartt. Ze doet dat met een intelligentie en spitsvondigheid die geheel de hare zijn. (…) Calamiteitenleer voor gevorderden is een fascinerend verhaal waarin de beproevingen van een postmoderne opvoeding en een moordmysterie centraal staan. De achttienjarige Blue van Meer voert het woord, en we worden meegezogen in een duizelingwekkend verhaal over de dood en vlinders, vrouwen, zwerftochten, de Amerikaanse McCulture, hoogtepunten uit de westerse literatuur, politiek radicalisme en kalverliefdes. Blues ironische en aangrijpende relaas, gestructureerd als een syllabus voor een collegereeks over de Grote Werken uit de Literatuur, toont ons hoe mensen van alle leeftijden altijd proberen aansluiting bij anderen te vinden, hoe fantasie ons in tijden van chaos en verbijstering tot steun kan zijn, en de bevrijdende werking die uit kan gaan van het duisterste geheim.” (Uitgeverstekst)

Ik las dit boek een aantal jaren geleden, en was er indertijd niet echt van onder de indruk. Een langdradige Amerikaanse ‘highschool roman’, doorspekt met interessant aandoende boektitels en overgoten met een saus van flauwe humor. Zo ongeveer moet mijn oordeel geluid hebben. Alleen het “Afsluitend tentamen”, helemaal achterin het boek, vond ik een geniale zet van de auteur. Hierin wordt de lezer nog eens grondig ondervraagd naar de zin en inhoud van dit lijvige verhaal. Voor mij indertijd een ‘eyeopener’: deze roman had blijkbaar meer te bieden dan ik er met mijn oppervlakkige lezing had uitgehaald! Hier word ik, die de schrijver de maat dacht te kunnen nemen, zelf ter verantwoording geroepen: laat maar zien wat je ervan begrepen hebt! Dit originele einde van de roman is mij altijd bijgebleven. Het is de enige reden dat ik het boek nog steeds in bezit heb.

Van het verhaal zelf heb ik inmiddels geen flauw benul meer, dus besluit ik het nog maar eens te lezen. Dat bevalt een stuk beter dan de eerste keer. Bij tijden is het inderdaad langdradig, maar vaak is het ook echt spannend! Mooie zinnen, originele vergelijkingen, onverwachte plotwendingen, ‘cliffhangers’ aan het slot van (bijna) elk hoofdstuk die maken dat je door wilt lezen, het veelvuldig refereren aan zowel fictie als non-fictie literatuur… Af en toe is het allemaal wat ‘overdone’, maar het geeft deze roman zeker een extra charme.

De enige kritiek die wat mij betreft blijft staan is het feit dat de auteur regelmatig ellenlange uitweidingen invoegt. Achteraf blijken die uitweidingen informatie te bevatten die nodig is om de uiteindelijke ‘plot’ van het verhaal te kunnen begrijpen, maar ze halen wel alle vaart uit de roman. Als zodanig zijn en blijven het dissonanten, naar mijn mening.

De slotzin daarentegen is ontegenzeglijk poëtisch is zijn dubbele functie van zowel ‘afsluiting’ als ‘open einde’:

“Toen we boven aan de trap bij de Volvo waren, bij de bomen die langs de weg stonden, zachtjes deinend – het waren tenslotte slechts figuranten die de aandacht niet van de hoofdrolspelers mochten afleiden – had geen enkele druppel me geraakt.”

Een prachtig slotakkoord van een originele roman!

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login