282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Cicero

Cicero

 

Anthony Everitt - Cicero

 

Eigenlijk houd ik helemaal niet van biografieën, en lees ik er maar zelden een. Voor Cicero wilde ik een uitzondering maken om een aantal redenen:
- mijn website is tenslotte niet voor niets naar hem vernoemd;
- zijn tijdvak – het Romeinse rijk in de eerste eeuw v. C. – vind ik interessant vanwege de turbulente ontwikkelingen die daarin plaatsvonden. En daarin heeft Cicero een hoofdrol gespeeld;
- onlangs vond ik op een vlooienmarkt een ‘levensgrote’ buste van Cicero die ik, na aanvankelijke twijfel, voor een alleszins redelijke prijs heb kunnen kopen en die nu onze woonkamer siert als een soort mascotte van mijn site.

Daarom vond ik het tijd worden om eens serieus op zoek te gaan naar de man achter de (site-)naam. Over het boek:

“De beroemde Romeinse staatsman en redenaar Marcus Tullius Cicero (106-43 v. Chr.) is het onderwerp van deze geromantiseerde biografie door de Engelse hoogleraar kunst- en cultuurbeleid Anthony Everitt. Het boek komt voort uit een gevoel van bewondering voor Cicero's redenaarskunst en staatsmanschap. De auteur poogt dan ook hem te rehabiliteren en te verdedigen tegen kritiek van eerdere historici en biografen. In dit dikke boek wordt Cicero's leven beschreven aan de hand van zijn eigen geschriften en geplaatst in de woelige geschiedenis van zijn tijd. De schrijfstijl houdt het midden tussen een biografie en een historische roman, enerzijds met distantie over de geschiedenis van Cicero's tijd, anderzijds met veel inlevingsvermogen in de gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon. Het resultaat is een vlot en spannend boek, dat zowel in grote lijnen de geschiedenis van de late republiek en vroege keizertijd weergeeft als een eigen visie biedt op Cicero. Gemakkelijk leesbaar voor een groter publiek. Met enkele illustraties in zwart-wit, een bronnenopgave en register.” (NBD|Biblion recensie)

Veel meer heb ik hier niet aan toe te voegen. Het is inderdaad een informatieve en uiterst prettig leesbare biografie van Cicero. En – een beetje wrang wellicht, maar toch ook wel leuk – ik heb zoals gezegd sinds kort het hoofd van Cicero in mijn woonkamer staan. Dan is het de moeite waard om te lezen hoe die kop van zijn romp is losgeraakt. Welnu, de biografie eindigt (uiteraard?) zo ongeveer met de dood van Cicero, die door Marcus Antonius op de zwarte lijst is gezet vanwege zijn ‘filippica’s’ tegen Antonius, en die (Cicero) op de vlucht wordt ingehaald door soldaten:

“Hij schoof het gordijntje van zijn draagkoets een beetje opzij en zei: ‘Voor míj houdt de weg hier op. Hierheen, soldaat. Er schuilt weinig fatsoen in wat je doet, maar zorg er in ieder geval voor dat je mijn hoofd er fatsoenlijk afhakt.’”

Aan mijn exemplaar te zien is zijn hoofd er inderdaad heel ‘fatsoenlijk’ afgehakt....

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login