282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Daer een seigneur

Daer een seigneur

 

Anna Enquist - Daer een seigneur zijn handen wast

 

“Delft is de zuurste stad op aarde, en de meest ontevreden en slechtgehumeurde mensen zijn daar te vinden.”

Ik voel me aangesproken, want ook ik kom oorspronkelijk uit Delft.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan heeft de Delftse boekhandel De Omslag één van de verhalen van Anna Enquist uit de bundel De Kwetsuur uit laten geven als apart boekje. Het is het verhaal Daer een seigneur zijn handen wast, een verhaal over een verloren gegaan topstuk van de Delftse schilder Johannes Vermeer.

Het verhaal speelt zich af in Delft, en al lezende kreeg ik het sterke vermoeden dat ook de schrijfster een oorspronkelijke bewoner van die stad geweest moet zijn:

“Als ik op de Westvest een vriendje iets in zijn oor fluisterde wisten ze het op de Oostsingel.”

Dat is een opmerking voor ingewijden. Enig onderzoek toont inderdaad aan dat Anna Enquist weliswaar geboren is in Amsterdam, maar als Christa Broer opgroeide in Delft.

Het is allemaal erg ‘Delfts’ dus met dit boekje, tot aan de omslag toe, waarop een afbeelding staat die is samengesteld uit een foto van het historische pand aan de Wijnhaven waarin boekhandel De Omslag is gevestigd en het schilderij Het straatje van Vermeer. En om het verhaal helemaal rond te maken kreeg ik een exemplaar van dit boekje dat in Delft gesigneerd is door de auteur.

Ik heb me nooit zo bezig gehouden met het wel en wee van Johannes Vermeer, maar na het lezen van dit verhaal ging ik toch even op internet zoeken naar aanknopingspunten voor het verhaal. Daarbij bleek dat Anna Enquist met haar vertelling zeer dicht bij de bekende feiten blijft. Heel verhelderend wat dat betreft is de volgende site:

http://www.johannesvermeer.info/verm/house/h-a-reconstructie-NL.htm

“Werken naar een reconstructie van Johannes Vermeer's woonhuis aan de Oude Langendijk, Delft.” Daarin staat ook het door Enquist opgevoerde schilderij genoemd, dat dus wel degelijk bestaan heeft:

De veilingcatalogus Hoet, Amsterdam, 16 mei 1696 geeft onder nr. 5: "Daer een Seigneur zijn handen wast, in een doorsiende kamer, met beelden, konstig en raer, van dito [=Vermeer], f 95-0." 

Het zijn met name al deze ‘randverschijnselen’ die van de uitgave van Daer een Seigneur zijn handen wast wat mij betreft iets bijzonders maken. Leuk dus.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login