282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De Gewichtlozen

De Gewichtlozen

 

Valeria Luiselli - De gewichtlozen

 

“'De gewichtlozen' is het verhaal van een jonge redactrice in New York, die research doet naar het merkwaardige leven van Gilberto Owen - een Mexicaanse dichter die bijna een eeuw eerder in dezelfde metropool woonde en werkte. Maar hoe dieper ze in diens leven en werk duikt, hoe meer parallellen er tussen de twee blijken te zijn. Zo veel, dat hun verhalen uiteindelijk in elkaar lijken op te gaan.” (uitgeverstekst)

Valeria Luiselli is een jonge Mexicaanse schrijfster (van Italiaanse afkomst) die debuteerde met haar fascinerende verhalenbundel  Valse papieren. De gewichtlozen is haar eerste ‘roman’. In vergelijking tot Valse papieren valt deze roman (mij) wat tegen: ik mis de puurheid en de onbevangenheid uit haar eerste werk. Die is er natuurlijk nog wel, getuige onderstaand citaat, maar die wordt ondergeschikt gemaakt aan het ‘verhaal’, en juist het ontbreken van zo’n verhaal maakte Valse papieren zo verfrissend. Het citaat:

“Ik schreef brieven aan mijn bekenden waarin ik ze vertelde over mijn wandelingen, over mijn benen die ik in grijze kousen had gestoken; over mijn lichaam gehuld in een rode jas met diepe zakken. Ik schreef brieven over de koude wind die diezelfde benen streelde en vergeleek de ijskoude lucht met de stoppels van een slecht geschoren baard, alsof ik met de lucht en een paar grijze benen die de straten afliepen literair materiaal in handen had.” (p.11)

Luiselli stelt zich in deze roman een nogal ingewikkeld doel: “een verticale roman, horizontaal verteld. Een verhaal dat je van onderaf moet bekijken, zoals Manhattan vanuit de subway” (p. 167). Zij wil een verhaal construeren dat zowel van binnen naar buiten kijkt (de visie van de levenden) als van buiten naar binnen (de visie van de doden). In de loop van haar roman gaan deze perspectieven steeds meer door elkaar heen lopen, zodat je vaak niet duidelijk meer kunt onderscheiden wie nu eigenlijk de ‘verteller’ is: de dode dichter of de levende schrijfster:

“De vertelster ontdekt dat terwijl ze een verhaal in elkaar rijgt het weefsel van haar werkelijkheid versleten raakt en breekt. De vezel van de fictie begint aan de werkelijkheid te tornen en niet vice versa, zoals dat zou moeten zijn.” (p. 79)

In mijn waardering van De gewichtlozen ben ik wat dubbel, merk ik. De ‘terloopse’ opzet spreekt mij wel aan, evenals de humor in (bijvoorbeeld) de commentaren van “het middelste kind” (van de twee kinderen die de vertelster heeft). Ook het verwarrende vertelperspectief wekt aan de ene kant irritatie op, maar vind ik aan de andere kant ook weer uitdagend… Kortom, ik weet eigenlijk niet of ik deze ‘roman’ nu goed of slecht vind.

----

Bovenstaande bespreking schreef ik in 2014. Nu - 2023 - herlees ik het boek. En wat blijkt: zowel het boek als mijn mening daarover zijn niet veranderd. Dat is toch vreemd, zeker omdat het juist deze 'roman' betreft...

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login