282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De God denkbaar

De God denkbaar

 

WF Hermans - De God Denkbaar, Denkbaar de God


“Denkbaar legde met zijn rechterhand de stukken van overtuiging een voor een op tafel. Zijn tegenstanders, verpletterd, werden stil. Alleen de diplomaat had geen oog voor de papieren die Denkbaar toonde: hij keek voortdurend naar de steeds kleiner wordende stapel onder Denkbaars linkerhand, als wist hij wel zeker dat de werkelijk beslissende documenten er eigenlijk niet bij waren.”

Zo begint De God Denkbaar Denkbaar de God, en veel wijzer dan dit zullen we gedurende de hele vertelling niet worden. Het is een absurdistisch verhaal (roman) uit 1956, dat bol staat van verwijzingen naar religie en filosofie. Qua opzet en toon heeft het verhaal iets weg van een modern ‘evangelie’.

Mij heeft dit boek absoluut niet kunnen boeien. Ik heb herhaaldelijk op het punt gestaan om het definitief terzijde te leggen. Uiteindelijk heb ik het uitgelezen, het is tenslotte maar een kleine 160 bladzijden (te) lang…

Voor wie wel geïnteresseerd is in opzet, achtergronden en verwijzingen van dit werk verwijs ik naar de uitgebreide analyse van het boek door Freddy de Vree op de officiële WFH website:

 http://www.willemfrederikhermans.nl/tekst/vree001godd01_01/vree001godd01_01_0001.htm

 

 

 

 


 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login