282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De Val

De Val

 

Albert Camus - De Val

 

“Jean Baptiste Clamence, een gevierd advocaat, vertelt in een monoloog aan een onbekend iemand in een Amsterdamse kroeg hoe er in zijn leven een radicale omwenteling heeft plaatsgevonden. In Parijs, zegt hij, was hij als een rechter die iedereen en alles naar zijn hand kon zetten: een soort super-mens. Toen een vrouw zich in de Seine stortte (La chute, de val…), kon hij het niet opbrengen haar te redden. Hij ziet vanaf dat moment in dat zijn vorige leven een grote hypocrisie vertoonde, wat hij daarna scherp is gaan analyseren. Als zodanig gaat hij zich ook gedragen en raakt daardoor aan lager wal. In deze ontmaskering zet Camus (1913-1960; Nobelprijs 1957) het beeld neer dat hij heeft van de mens; het verhaal is de verbeelding van Camus' mensbeeld. Het boek vereist daardoor aandachtige lezing en enige wijsgerige belangstelling.”
(Biblion recensie)

Dit vind ik een mooie, bondige samenvatting van De val:

“Van het moment af, dat ik geroepen werd op die avond – want zo was het, ik werd werkelijk geroepen – moest ik een antwoord geven, of althans proberen een antwoord te geven.” (“A partir du soir où j’ai été appelé, car j’ai été appelé réellement, j’ai du répondre ou du moins chercher la réponse.”)*

Daar heb ik niet veel aan toe te voegen, buiten een tweetal zaken die mij opvielen aan deze roman:

De eerste is de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Camus blijkt de stad Amsterdam en omgeving goed te kennen, want hij beschrijft niet alleen de Zeedijk, waar de kroeg gesitueerd is van waaruit de advocaat zijn missie voert, maar ook een overtocht over het mistige IJ, en een aantal andere wandelingen door de stad. De sfeer is ‘echt’ Hollands, tot aan de drank toe:

“Gelukkig dat we tenminste de jenever nog hebben, enig lichtpuntje in al deze duisternis.”

Echt positief beschouwt de auteur het Hollandse landschap niet:

“Vindt u dit niet een van de mooiste voorbeelden van een negatief landschap, die u ooit hebt gezien? Kijk, links ziet u een grote hoop as, wat ze hier een duin noemen, rechts de grijze dijk, aan onze voeten een vaal strand, voor ons de zee, die er hier uitziet als goor waswater en boven ons een oneindige, grauwe lucht, waarin het water wordt weerspiegeld. Werkelijk, het is een prachtig voorbeeld van een hel zonder vuur.”

Letterlijk staat er “Un enfer mou, vraimant!” (een vochtige hel)… Maar het mooist vind ik in deze passage de weerspiegeling van het water in de lucht, in plaats van andersom: “le vaste ciel où se reflètent les eaux blemes”…

De tweede opmerking die ik moet maken is dat De val in de categorie ‘ideeën-roman’ valt, waarin het eerste doel van de schrijver is om zijn opvatting over ‘het leven’, ‘de wereld’, of wat dan ook duidelijk te maken. Ik houd er niet van om deze opvattingen zo expliciet te krijgen voorgekauwd. Veel liever lees ik een boek waarin ik vrij gelaten word om mijn eigen conclusies te trekken. Een roman zoals De vreemdeling, ook van Camus, waaraan weliswaar een duidelijk onderliggend thema ten grondslag ligt, maar waar dit eerder wordt verbeeld dan expliciet verwoord…

* Schat mij niet te hoog in: ik heb dit boek slechts gedeeltelijk in het Frans gelezen, de rest in vertaling…

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login