282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De essentie van Proust

De essentie van Proust

 

De essentie van Proust – Maarten van Buuren

 

Dat in de autobiografische fictie van Marcel Proust (1871-1922) – drieduizend introspectief gestileerde pagina's, bevolkt met tweehonderd personages, verpakt in de zevendelige romancyclus 'Op zoek naar de verloren tijd' – de leidraad wel eens zoekraakt, moge duidelijk zijn. Deze leeswijzer nu beoogt het zicht te scherpen en wekt op tot een meditatieve doorleving van tekst en tijdgeest. Emeritus-hoogleraar Van Buuren positioneert Marcel Proust hier als drie-eenheid: 'Proust' als de schrijver-schepper van het oeuvre, waarin 'Marcel' zich als de jonge Proust en de 'verteller' zich als verteller manifesteren. Van Buuren onderscheidt drie hoofdthema's: de liefdesgeschiedenissen, het mondaine leven en overkoepelend filosofische bespiegelingen, i.c. vergankelijkheid versus grandeur en ijdelheid. De nadere uitwerking ervan volgt in zeven verschillende delen. De auteur gaat in op nuances, van de connotaties van de kleur blauw tot de vondst van de onwillekeurige herinnering en biedt alleszins toegesneden informatie voor een literair en cultureel geïnteresseerde doelgroep. (Recensie Bol.com, Menno Gnodde) 

Maarten van Buuren biedt zowel verhelderende achtergrond-informatie als interpretatie bij de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt. Na elk boekdeel even het betreffende hoofdstuk van Van Buuren nalezen en beluisteren (er is ook een ‘hoorcollege’ op CD / als app uitgebracht), om alles nog even rustig en ordelijk te kunnen laten bezinken. Prima als ‘secundaire literatuur’ bij de grote roman!

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login