282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De existentialisten

De existentialisten

 

De existentialisten – Sarah Bakewell

 

“Existentie (bestaan) gaat vooraf aan de essentie (de wezensbepaling). De hel, dat zijn de anderen. Twee beroemde uitspraken van de bekende filosoof en grondlegger van het moderne existentialisme, Jean Paul Sartre. In dit boek, een combinatie van ideeëngeschiedenis en 'petite histoire', met veel oog voor details en persoonlijke lotgevallen, staan de hoofdpersonen uit de filosofie van de eerste helft van de twintigste eeuw centraal. Boeiend wordt verteld hoe vanuit de fenomenologie van bijvoorbeeld Husserl, Heidegger en Levinas de existentiefilosofie ontstaat. Sartre speelt daar een belangrijke maar niet de enige rol in. Daarom is in dit boek ook plaats ingeruimd voor zijn levenspartner Simone de Beauvoir, Albert Camus, Maurice Merleau-Ponty en andere betrokkenen. Als lezer volg je de ontwikkelingen vanaf de jaren twintig tot de roerige periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Centraal in het existentialisme staat de menselijke vrijheid, die de mens tot mens maakt, maar waartoe hij ook veroordeeld is. Een boek vol passie voor filosofie, toegankelijk geschreven. Met uitgebreide noten en bibliografie. Over het existentialisme en zijn hoofdpersonen zijn al veel studies en biografieën verschenen. Dit boek vormt desalniettemin een mooie, toegankelijke inleiding.” (NBD/Biblion recensioe)

De oorspronkelijke – Engelse – titel van het boek luidt At the existentialist cafe. Dat geeft beter beeld van de informele sfeer waarop de auteur haar onderwerp benaderd. Ze roept hiermee enerzijds het beeld op van het naoorlogse Parijs, waar de kopstukken van het Franse existentialisme een groot deel van hun dagen doorbrachten met schrijven en leven. Daarnaast schept Sarah Bakewell in haar boek een soort discussieplatform voor de verschillende filosofen van de fenomenologie en het existentialisme, ongeacht hun tijd of nationaliteit. Zoals gezegd bouwt de auteur daarmee een informele sfeer waarin het voor de lezer aangenaam verkeren is, zonder dat dit afbreuk doet aan de filosofische diepgang.

Over de opzet van haar studie zegt Sarah Bakewell: “Geïnspireerd door Merleau-Ponty’s ideaal van geleefde ideeën en Iris Murdochs ‘bewoonde filosofie’ (…) besloot ik om het verhaal van het existentialisme en de fenomenologie te vertellen in een vorm die filosofie en biografie combineert. Het is een combinatie waartoe veel van deze filosofen werden aangetrokken”. (p.40) Ik vind het resultaat erg prettig leesbaar boek geworden! Jammer dat bij de Nederlandse uitgave de heerlijk informele en uitnodigende titel At the existentialist cafe vervangen is door het saaie en formele De existentialisten.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login