282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De geheime geschiedenis van Costaguana

De geheime geschiedenis van Costaguana

 

De geheime geschiedenis van Costaguana - Juan Vásquez

 

“Ik was naar Colón gegaan omdat me verteld was dat ik mijn vader daar zou vinden, de beroemde Miguel Altamirano; zodra ik echter met mijn stinkende voeten, mijn stijve, vochtige laarzen, de Schizofrene Stad betrad, ging alle nobelheid van het klassieke thema – Oedipus en Laios, Telemachus en Odysseus – al snel naar de verdommenis.” (p.67)*

De ‘verteller’ presenteert zijn verhaal als een soort verantwoording van zijn leven voor een denkbeeldige ‘lezersjury’, die zich van lieverlee steeds meer lijkt te kristalliseren in zijn door hem in de steek gelaten dochter Eloísa. Daarnaast geeft de roman een beeld van de bloedige en dramatische geschiedenis van Colombia, en van de afscheiding van de provincie Panama. Vásquez kent zijn (literaire) klassieken, getuige de vele ex- en impliciete verwijzingen naar de wereldliteratuur. De auteur weeft een heel web van draden naar grote schrijvers van weleer.
Het zijn deze quasi argeloos door de tekst gestrooide citaten en verwijzingen, die wat mij betreft de ‘kersen op de taart’ vormen. Veel meer dan Vásquez’ nogal drammerig overkomende ‘discours’ met de Pools-Engelse schrijver Joseph Conrad, die er door de verteller van beticht wordt er met zijn levensgeschiedenis vandoor te zijn gegaan. In feite is het natuurlijk Vásquez die zijn verhaal baseert op de honderd jaar eerder verschenen roman Nostromo van Joseph Conrad…

Het verhaal begint op de dag dat de dood van de beroemde romanschrijver Joseph Conrad publiek gemaakt wordt. Waarom de Colombiaanse verteller José Altamirano zo’n hekel heeft aan deze romanschrijver, wordt pas aan het eind van de roman onthuld. Intussen vertelt hij hoe zijn vader Miguel Altamirano - activist, idealist, optimist – Bogotá verlaten heeft, om in het verre Panama over de bouwers van de Panama Railroad te schrijven. Jaren later gaat José op zoek naar zijn vader in Colón. Daar zal hij ook zijn grote liefde ontmoeten, in de persoon van een Franse ingenieurs-vrouw.

José Altamirano blijkt een geweldige verteller. Hoewel hij aan de politiek geen boodschap zegt te hebben, is de roman daarvan doordrenkt. Het verhaal over de vader, een journalist die meende te schrijven wat goed voor zijn land was, is een prachtig voorbeeld van het feit dat mensen weigeren (of niet in staat zijn) hun idealistische oogkleppen af te doen. Dit is ook het verhaal over een land dat min of meer gekocht en ingelijfd wordt door het machtige Amerika. Het speelt in een tijd – tweede helft 19e eeuw - waarin (Zuid-Amerikaanse) revoluties aan de orde van de dag zijn, waarin goudzoekers hun geluk nalopen en arme arbeiders de grootse werken van de geschiedenis bekopen met hun dood.

Het boek bevat prachtige sfeertekeningen van het klimaat en de levensomstandigheden in Colombia en Panama, en aangrijpende beschrijvingen van het lot van de individuele personages in het verhaal. Wat mij bovenal aanspreekt in deze roman is de ‘losse’ vertelstructuur en de (quasi) informele toon waarop de verteller ons betrekt bij zijn geschiedenis. Ook bij ‘herlezing’ komt de roman op mij nog even sprankelend over als de eerste keer dat ik die las, zo’n 15 jaar geleden.


* De eerste zin uit dit citaat klinkt mij gelijk al bekend in de oren. Het lijkt een verwijzing naar de openingszin uit Juan Rulfo’s Pedro Páramo (Mexico, 1955). Die luidt: “Ik was naar Comala gekomen omdat me gezegd was dat daar mijn vader, een zekere Pedro Páramo, woonde.” De gelijkenis is zo opvallend dat het haast geen toeval kan zijn, zeker gezien het feit dat Vasquez zijn verhaal lardeert met talloze citaten uit de wereldliteratuur.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login