282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De geniale vriendin

De geniale vriendin

 

Elena Ferrante - De Napolitaanse romans

Deel 1. De geniale vriendin

 

“Deze roman is het eerste deel (jeugd en puberteit, jaren 1950) van een vierluik van de Italiaanse schrijfster (Napels, 1965) over het leven van twee Napolitaanse meisjes. Zij groeien op in een levendige achterbuurt, vol kleurrijke en gewelddadige personages, maar ook vol armoede en onwetendheid. Maar de meisjes hebben de wil om te slagen in het leven en rijk te worden. Lila is de intelligentste van de twee, maar zij kan wegens haar armoede geen middelbare studies aanvatten. Zij is ongemanierd en onsympathiek, maar straalt een charisma uit waaraan haar vriendin Elena en de jongens van de buurt niet kunnen weerstaan. Elena is het brave meisje, dat wel mag studeren. Maar al vlug wordt duidelijk dat studie en kennis voor een vrouw niet zo belangrijk zijn in het arme zuiden. Vaak gaan de wegen van de twee meisjes uiteen, er zijn heel wat conflicten, maar ze zoeken elkaars vriendschap steeds opnieuw op. Het verhaal wordt verteld door de 60-jarige Elena, die op haar leven terugblikt. Boeiende bildungsroman, met op de achtergrond de geschiedenis van Napels en Italië, te vergelijken met films als 'Novecento' en 'La meglio gioventù'.” (Biblion recensie) 

Terugblik op het leven van de vertelster Elena Greco, die tezamen met haar ‘geniale vriendin’ Lila Cerullo in een arme achterbuurt van Napels zich staande moet zien te houden. Beiden dromen ervan om aan de wijk en de armoede te ontsnappen. Dit eerste deel beslaat de vroege jeugd van de twee meisjes, tot aan het moment waarop Lila vroegtijdig in het huwelijk treedt. De beste passages vind ik die waarin een breder beeld geschetst wordt van de leefomstandigheden en verhoudingen in de wijk. Die informatie zit weliswaar volop in de roman verwerkt, maar meer als een soort ‘achtergrondruis’ bij de belevenissen van de twee vriendinnen.

De roman is geschreven in een direct proza, dat erg vlot leest. Halverwege dit eerste deel verwoordt de vertelster/schrijfster haar ideaalbeeld van schrijven, als zij de briefstijl van haar vriendin bewondert: “… anders dan veel schrijvers die ik had gelezen of aan het lezen was, drukte zij zich weliswaar uit in erg verzorgde zinnen en zonder fouten, ook al had ze niet doorgeleerd, maar was er toch geen spoor van onnatuurlijkheid, van het kunstmatige van het geschreven woord. Ik las en intussen zag en hoorde ik haar.” (p.265, Ebook)

De Napolitaanse romans geven een soort ‘inside view’ van een volkswijk van Napels, vanuit de gezichtshoek van de twee jeugdvriendinnen Lila en Elena, waarvan de laatste als vertelster optreedt. Het is een soort literaire soap, waarin de scenes elkaar afwisselen en opvolgen. Intrigerend boek.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login