282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De grote Gatsby

De grote Gatsby

 

F. Scott Fitzgerald - De grote Gatsby

 

“De grote Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896-1940), en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw een tijdperk, aldus The New York Times, waarin `gin het nationale drankje was, en seks de nationale obsessie . Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby jong, knap en verschrikkelijk rijk lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.” (uitgeverstekst)

“Na een armoedige jeugd weet James Gatz zich dankzij een erfenis op te werken tot miljonair en noemt zich Jay Gatsby. In zijn enorme huis op Long Island geeft hij geruchtmakende parties, die door talloze genode en ongenode gasten worden bezocht. De verteller van het verhaal, Nick Carroway, is Gatsby's buurman. Gatsby heeft een liefdesaffaire met Nicks nichtje Daisy gehad en via Nick zoekt hij weer contact met haar. Ze is inmiddels met Tom Buchanan getrouwd, een rijke snob. Als Daisy bij een verkeersongeluk Toms maîtresse Mrs. Wilson doodt, vertelt Tom aan Wilson dat Gatsby verantwoordelijk is voor haar dood. Wilson schiet Gatsby dood en slaat de hand aan zichzelf. De begrafenis van Gatsby vormt het wrange eind van het boek; slechts een enkeling komt opdagen om Gatsby naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. 'De grote Gatsby' is een klassiek geworden liefdesverhaal.”  (Biblion recensie)

Als je deze twee teksten gelezen hebt weet je precies waar het boek over gaat, maar tegelijkertijd weet je eigenlijk nog helemaal niets. Fitzgerald is een stilist die prachtige zinnen weet te schrijven, soms wat duister, maar daarmee dwingt hij je alleen om beter te lezen…. Bovendien hangt er een sfeer van melancholie over het hele verhaal, van een ‘verloren tijd’ die wel kan worden nagejaagd, maar nooit hervonden..

Ik vind dat dit verhaal grote overeenkomsten vertoont met Truman Capote’s Breakfast at Tiffany’s, ook al zo’n wonderlijk melancholische vertelling over ongrijpbaar geluk, en even prachtig geschreven als The great Gatsby.

Ik moet bekennen dat ik een zwak heb voor dit soort verhalen en vertellers. Zij geven mij het ultieme leesgenot… Meer wil ik er op deze plaats niet over kwijt. Je moet ze lezen om dat gevoel te ervaren…

Dit schreef ik in 2013. Nu, tien jaar later, herlees in het boek. En weer ben ik onder de indruk van de losse schrijfstijl, het beeldend taalgebruik en de (quasi-) nonchalante verhaalstructuur van deze roman/novelle. Eén van mijn 'all time favorites', zoveel mag duidelijk zijn.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login