282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De kapiteinsdochter

De kapiteinsdochter

 

De kapiteinsdochter – Alexander Poesjkin

(1836)

 

Evenals voor Schoppenvrouw geldt voor De kapiteinsdochter wat stijlmiddelen betreft “de combinatie van een taalgebruik dat van alle franje is ontdaan, een stijl die elke wijdlopigheid mijdt en een spel met literaire conventies, (…) in De kapiteinsdochter met het genre van de historische roman van Walter Scott” (A. Langeveld. WG Weststeijn: Moderne Russische Literatuur, p.30).

“Poesjkin stelde hoge eisen aan de historische roman: de trouwe weergave van de algemene stemming, van de zeden, gebruiken en taal van het uitgebeelde tijdperk. Daarom wordt ons de geschiedenis van de kapiteinsdochter verteld in de vorm van een familiekroniek opgesteld door Grinjov, de jonge officier die al de avonturen beleefde en tevens de getuige van de gebeurtenissen was. De ingewikkelde intrige bevat al de motieven van het genre: een liefdesgeschiedenis met twee mededingers, een eerlijke jongeman (Grinjov) en een arglistige kerel die zich als een verrader ontpopt; de eerste wordt het slachtoffer van valse beschuldigingen, maar uiteindelijk begenadigd; historische personages treden op; hier vooral de indrukwekkende figuur van Poegatsjov, en keizerin Catharina II.” (Moderne encyclopedie der Wereldliteratuur).

Het verhaal doet nu wat gedateerd en traditioneel aan. Voor zijn tijd (begin 19e eeuw) was de stijl van Poesjkin echter heel ‘vrij’ en vernieuwend:

“Ik liet mijn hoofd hangen, diep wanhopig. Plotseling flitste een gedachte door mij heen: wat dat voor een gedachte was, daar kan de lezer in het volgende hoofdstuk kennis van nemen, gelijk de romanschrijvers in de oude tijd plachten te zeggen.” (Poesjkin, Verzameld proza en dramatische werken, p.653)

Alles bij elkaar is het natuurlijk een schitterend verhaal, waarbij we alle kenmerken van de ‘romantiek’ graag voor lief nemen.

 

 En alles bij elkaar is het natuurlijk een schitterend verhaal, waarbij we alle kenmerken van de ‘romantiek’ graag voor lief nemen.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login