282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De kunst van het veldspel

De kunst van het veldspel

 

Chad Harbach, De kunst van het veldspel


“Weliswaar gaat deze roman over honkbal, een typisch Amerikaanse sport, maar de auteur tilt het verhaal op naar een universeel plan, zodat het uiteindelijk een roman is over vriendschap en liefde, het verwerken van teleurstellingen en volwassen worden. De 17-jarige Henry Skrimshander wordt ontdekt door Mike Schwartz, aanvoerder van de The Harpooners, honkbalploeg van Westish College. Dankzij Mike kan Henry studeren aan Westish waar hij zijn honkbalspel kan ontwikkelen. Henry is een natuurtalent en The Harpooners hebben voor het eerst succes in de competitie. Maar op de drempel van zijn grote doorbraak blokkeert 'de Skrimmer': de twijfel slaat toe en hij weet geen bal meer goed te gooien. Verder wordt het verhaal bevolkt door Henry's homoseksuele teamgenoot Owen Dunne, rector Guert Affenlight die verliefd wordt op Owen, de rectors dochter Pella die na een mislukt huwelijk haar studie weer wil oppakken en een relatie krijgt met Mike. Veelgeprezen debuut over (jonge) mensen die de kunst van het leven onder de knie proberen te krijgen.” (Biblion recensie)

Is deze roman een product uit de Amerikaanse school van de “creative writing’? Voor mijn gevoel wel. Het is een goede, vlot lopende roman, maar de stijl heeft iets ‘aangeleerds’.  Het is allemaal net iets te netjes uitgewerkt, en daardoor te ‘glad’. De eigenzinnigheid en stilistische kwaliteiten van de grote (Amerikaanse) schrijvers als Melville en Faulkner  ontbreken in dit werk.

Wat overigens onverlet laat dat ik het boek met veel plezier gelezen heb. Er gebeurt genoeg om de aandacht vast te houden en, zoals gezegd, het is vlot geschreven. Als bij een feuilleton (of soap) zorgt de schrijver er steeds zeer vakkundig voor dat je op het eind van een hoofdstuk wilt doorlezen.

Uit de Volkskrant-recensie van 28 januari 2012 (Hans Bouman):

“Wie aan dit boek begint wordt een wereld binnengezogen waaruit je niet meer kunt en wilt ontsnappen. (…) Het grijpt de lezer met een negentiende eeuwse onbevangenheid bij de lurven, om hem vijfhonderd pagina’s later los te laten met het gevoel: ‘Wat? Is het nu al afgelopen?’

(…)

Naast honkbalroman, bildungsroman en campusroman zou je De kunst van het veldspel ook een Melvilleroman kunnen noemen. Zonder dat het hinderlijk wordt stikt het boek van de verwijzingen naar met name Moby Dick. Zelfs Henry’s wonderlijke achternaam is een knipoog (een scrimshander is iemand die kunstvoorwerpen maakt uit de tanden of beenderen van potvissen).

Dat klinkt als gewichtigdoenerij, maar maakt gewoon deel uit van de spitsvondige speelsheid die dit hele boek kenmerkt. De kunst van het veldspel is een jongensboek voor jongens en meisjes van alle leeftijden.”

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login