282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De laatste sigaret

De laatste sigaret

 

Stuart Evers - De laatste sigaret

 

“Hij zit op het balkon van het Raised Star Hotel in Reno, pasgetrouwd, binnenkort dood, en maakt aanstalten zijn laatste sigaret te roken. Hij weet dat het zijn laatste is en hoopt dat het hoesten het plezier niet zal bederven.”

Zo begint het verhaal De laatste sigaret, waaraan in de Nederlandse vertaling de titel ontleend is van deze verhalenbundel. De oorspronkelijke titel luidt Ten stories about smoking, een titel die misschien wat minder ‘pakkend’ is, maar wel toepasselijker:

“Tien verhalen van de Engelse schrijver (1976) waarin roken en sigaretten soms centraal staan, soms een bijrol spelen en soms de levens van de hoofdpersonen als een soort soundtrack begeleiden. Een man die aan longkanker lijdt denkt terug aan (of fantaseert over) zijn gezinsleven, een stel met verschillende levensstijlen begint uit elkaar te groeien, een man ontdekt na de dood van zijn vader dat hij nog minstens zes halfbroers en -zussen heeft, een andere man dwaalt tijdens het vrijgezellenfeestje van een vriend door een mistroostig Las Vegas, een vrouw is jaloers op de emotionele intensiteit van haar met een trauma worstelende schoonzuster, en een man probeert zijn leven na een scheiding weer op de rails te krijgen en wordt daarbij verliefd op een sigarettenverkoopster. Sterke, emotioneel complexe en vaak schrijnende verhalen, goed vertaald.” (NBD|Biblion recensie)

Geen boek waarvan je (ik) echt vrolijk wordt bij het lezen. Zoals vermeld zijn het vaak ‘schrijnende’ verhalen, die alle draaien rond mislukkingen in/van het leven van de beschreven personages. Stuart Evers slaagt er in om in enkele bladzijden telkens een nieuwe wereld op te roepen, met elk een eigen vorm van verlatenheid. Eén verhaal per avond is voldoende om in een mistroostige stemming je bed op te zoeken. Erg goed geschreven, dat wel…

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login