282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De leeuw en zijn hemd

De leeuw en zijn hemd

 

Nelleke Noordervliet - De leeuw en zijn hemd


In het boekenweekessay 2013 bespreekt Nelleke Noordervliet als fictief “embedded journalist” enkele schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Ze is op zoek naar de wortels van ons Nederlanderschap in het kader van het thema van de boekenweek: “Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden”. Haar benadering is licht ironisch van toon. Mede daardoor is het een prettig leesbaar boekje geworden.

Aan het eind van het essay vat zij – in een fictieve dialoog met kunsthistoricus Johan Huizinga – haar onderzoek en conclusies als volgt samen:

“ ‘Ik heb gezien hoe het succes van de Gouden Eeuw tot toetssteen werd gemaakt van onze identiteit.  En hoeveel moeite we daarmee hadden. Rond 1800 de schaamte dat de erfenis er doorheen was gejaagd, maar ook de hoop op een nieuw elan. Rond 1900 de borstklopperij: we zijn beter dan toen, en nu rond 2000 hebben we eigenlijk geen contact meer met dat verleden, of het moest zijn dat we ons schamen voor de fouten en de successen onszelf niet meer toerekenen. Evenwichtig en open is dat niet.  Denkt u dat we in een federatief Europa en in een grote wereld kunnen functioneren door het Nederlanderschap opnieuw uit te vinden, de schaamte te overwinnen, de fouten te erkennen zonder permanent mea culpa, de trots op stevige grond te vestigen…’ Ik hoor mezelf praten, een echo van Verwey dreigt, ik houd midden in mijn zin op.

‘Bescheidenheid,’ zegt Huizinga, en legt een hand op mijn arm, ‘zelfbewuste bescheidenheid en soberheid, elegante soberheid. Hartstochtelijke nuchterheid, opportunistische zindelijkheid. En een vleug ironie, daarmee komt u er wel. Daarmee komen wij er wel.’

Zijn toon lijkt ernstig, maar ik hoor een licht trillen alsof hij op het punt staat in lachen uit te barsten.”

Waarmee Noordervliet maar wil zeggen dat wij onszelf en ons Nederlanderschap niet tè serieus moeten nemen…  Al eerder, in een commentaar op de 19e eeuwse nationalistische dichter Albert Verwey, constateert Noordervliet dat de Nederlander lijdt aan een vorm van onoplosbaar dualisme:

“… in een egalitaire samenleving zijn heldendom en grootheid verdacht. Je kunt nu eenmaal niet beide hebben: gelijkheid en onderscheid. De egalitaire samenleving schept het maaiveld. Het maaiveld is het meest Nederlandse van alle begrippen. Het heeft het voordeel van openheid en ruimte, en het nadeel van jaloezie en middelmaat. Als iets tot schaamte om trots dwingt is het wel het maaiveld. Op het maaiveld sneuvelen ambities. Het maaiveld houdt ons met beide benen in het veen.” (p.48)

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login