282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De levende berg

De levende berg

 

De levende berg - Nan Shepherd

 

“Klassiek, poëtisch meesterwerk over wandelen en leven in de bergen. De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze klassieke bespiegeling over de bergen en onze fantasierijke relatie met die woeste wereld. Shepherd schreef De levende berg tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar liet het manuscript liggen, totdat het in 1977 werd gepubliceerd en direct werd erkend als een meesterwerk.” (Uitgeverstekst)

De levende berg beslaat ‘slechts’ 120 pagina’s tekst, en dat is genoeg om zo ongeveer alle facetten van dit bergplateau tot hun recht te laten komen. Elk hoofdstuk belicht een ander aspect, waardoor als een soort mozaïek een totaalindruk wordt opgeroepen. In de eerste drie hoofdstukken wordt het wezen van de berg geanalyseerd: Shepherd beschouwt de bergketen als één berg, een plateau met meerdere toppen die daar bovenuit steken. In een tweede groep hoofdstukken worden de ‘elementen’ beschreven die de berg ‘vorm’ geven: water, vorst en sneeuw, lucht en licht. Het derde kwart beschrijft het leven op de berg: de planten, vogels, dieren, insecten en de mens. Uiteindelijk wordt in de laatste drie hoofdstukken de indruk beschreven die ‘de berg’ op de auteur maakt, middels ‘slaap’, ‘de zintuigen’ en het (welhaast ‘transcendentale’ of ‘metafysische’) ‘zijn’.

Daarmee is dit essay behoorlijk strak en geordend van opzet, terwijl de ‘toon’ van de verschillende hoofdstukjes die strakheid juist ontkent: “Deels memoir, deels veldboek, deels lyrische meditatie over de natuur en onze relatie daartoe” (aldus The New York Times Book Review).

Zoals Jeanette Winterson het in haar nawoord bij de uitgave schrijft: “Dit is een soort geo-poëtische verkenning van de Cairngorms – een bergketen in het noordoosten van Schotland.” Een mooie karakterisering, al is dit wellicht de enige betekenisvolle zin in dit verder overbodige ‘nawoord’. Het is jammer dat de Engelse uitgever in de latere edities van het boek een voor- en nawoord heeft menen te moeten toevoegen. Met name het dertig pagina’s lange voorwoord van Robert Macfarlane wentelt zich in een irritant, quasiwetenschappelijke ‘uitleg’ van de hoofdtekst. Naar mijn idee was De levende berg beter af geweest zonder deze ‘verklarende’ toevoegsels.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login