CiceroYou are here: Home > Boekbesprekingen > De magie van vogels De magie van vogels
De magie van vogels – Johanna Romberg
“Een vogelliefhebber die haar ervaringen en gedachten deelt met de lezer. Zo is de inhoud van dit boek (deels de neerslag van interviews en ontmoetingen met diverse deskundigen) het beste te omschrijven. Betrokken, gedreven en kritisch verteld, passeren van een leven lang de indrukken die overheersen. Niet in een saaie opsommende manier: je wordt als het ware luisteraar die opgeroepen wordt om waar nodig mee te denken (over o.a. milieu, achteruitgang, windmolens), maar vooral ook te genieten van de vele mooie momenten. Herkenbaar, omdat het vooral gaat over vogels uit de eigen (Duitse) omgeving, soms ook waargenomen in andere gebieden. En wat eruit springt, is het plezier dat het onbevangen kijken, zonder verplichte te halen doelen, oplevert. Dertien zeer levensechte kleurentekeningen staan bij de hoofdstukken. Acht intermezzo's onder het hoofd 'Aangevlogen' gaan over dingen als vogeltrek, herkennen van geluiden, bijvoeren en biodiversiteit. Een register op soortnamen is aanwezig. Kortom: een journalist en amateur-vogelaar, die op plezierige wijze laat zien, dat naar vogels kijken verrijkend en waardevol is.” (Recensie Bol.com) Eigenlijk is hier alles wel mee gezegd over dit boek, ook namens mij… Een leuk en leesbaar boek, dat niet grossiert in ‘wijsheden’ of nutteloze feiten en cijfers, maar geschreven is vanuit een persoonlijke betrokkenheid en passie. Wat mij (ook) in dit boek opvalt is de kritiekloze acceptatie van het ringen van vogels. Hier betreft het jonge buizerds, in hoofdstuk 8: “Eén ding maakt het werk iets makkelijker: de kuikens laten het willoos gebeuren, omdat de natuur ze zo gemaakt heeft, dat ze zich bij gevaar zo stil mogelijk houden. Je hoeft dus niet bang te zijn, dat ze hun snavel of klauwen, die er na een week of twee al behoorlijk gevaarlijk uitzien, gebruiken. (…) De knalgele vleugelmarkering – die overigens geen pijn doet of hem tijdens het vliegen hindert – is een soort paspoort: de zwarte letter- en cijfercombinatie is met behulp van een verrekijker ook van grote afstand te lezen.” In het tijdschrift De scharrelaarspreekt Jean-Pierre Geelen in dit soort zaken (voor zover mij bekend overigens als een van de zeer weinige ‘vogelliefhebbers’) van ‘ontsierlijking’ en ‘ontdierlijking’. Romberg is wat dat betreft minder kritisch. Elders beschrijft ze ook (zonder commentaar) de praktijk van het massaal vangen van trekvogels in netten, om de vogels te controleren of – bij eerste vangst – alsnog te ringen. Wel weer erg leuk is haar aanhaling van ‘de wet van Murphy’ (“alles wat fout kan gaan, zal ook fout gaan”) met betrekking tot spechten:
Zo herkenbaar, in mijn korte carrière als ‘vogelwaarnemer’. En een hele opluchting om te lezen dat ik niet de enige ben die dit overkomt… En wat me ook voor de auteur inneemt, is het feit dat zij niet met ‘to-see’ afvinklijstjes werkt, maar gewoon afwacht wat ze tegenkomt. Over (teveel) informatie vooraf schrijft zij: “Maar dat wilde ik helemaal niet weten. Als je op pad gaat met een to see-lijstje, loop je je uiteindelijk alleen maar te ergeren aan alles wat je níét gezien hebt. Ik verheug me liever op wat er wél is.” Al met al toch een aangenaam vogelboek…
Wandelblogs
Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject. Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’. Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen". Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... Sorry daarvoor.
Mijn boekenka(s)t(t)en
Extra's
Rome revisited
Zes dagen Dublin
Weerzien in Petersburg
Omweg naar Moskou
Rondreis door Ierland
Zeven dagen in Rome
|
Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login