282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De offers

De offers

 

Kees van Beijnum – De offers

 

“Tokio, 1946. Een jaar na de capitulatie van Japan is het Tokio Tribunaal in volle gang. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters die een vonnis moeten vellen over de belangrijkste Japanse oorlogsmisdadigers. Ter afleiding van de machtsspelletjes en voortdurend wisselende allianties van zijn collega's probeert Brink het hem volstrekt vreemde en totaal verwoeste land te verkennen. Als Brink de Japanse sopraan Itchiko leert kennen, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren ontluikt er een tedere, geheime liefde die niet zonder gevaar is. Wanneer deze relatie is uitgekomen verliest Itchiko het protectoraat van haar westerse weldoenster. Haar beloftevolle toekomst ligt aan duigen en ze vertrekt zwanger naar haar geboortedorp in de bergen. Het is juist dat dorp waar vlak daarvoor in stilte gruwelijke oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. Kees van Beijnum sleept de lezer mee in de grote morele worstelingen van zijn personages. Hij stelt onnadrukkelijk maar stellig de vraag naar goed en kwaad, en naar de morele verantwoordelijkheid van het individu.” (Uitgeverstekst) 

Intrigerend onderwerp. In het begin had ik moeite met de wat stroeve opbouw van het verhaal en het houterige taalgebruik van de auteur. Later wordt dat beter, vooral in de passages over de ‘bijfiguur’ Hideki, de neef van de zangeres Itchiko die weer de geliefde is van rechter Brink. Deze Hideko is zwaar gehavend uit de oorlog op het Chinese vasteland teruggekeerd, heeft daar zelf op Japanse wijze huisgehouden en is dus eigenlijk een oorlogsmisdadiger. Terug in Japan wordt hij slachtoffer, met name van de Japanse onderwereld die gebruik maakt van de anarchie die het gevolg is van de Amerikaanse bezetting en de ontmanteling van de traditionele Japanse samenleving. Hij krijgt, schijnbaar buiten zijn wil, met zowel Amerikaanse als Japanse misdadigers te maken, en delft daarbij steeds het onderspit. Toch blijft hij proberen zijn familie en dorp te verdedigen. Door zijn houding, zijn innerlijke strijd en twijfel wekt deze figuur onze sympathie.

Dit in tegenstelling tot rechter Brink, die zich niet los weet te maken van de veilige privileges van zijn positie, en daarmee verstoken blijft van een wezenlijk engagement. De romandelen die vanuit het perspectief van de rechter geschreven zijn hebben iets geforceerds, te bedacht, te stijf. Bij Hideki is dat totaal anders. Het lijkt of de auteur hem weliswaar bewust in de roman geïntroduceerd heeft, maar dat de roman zelf zijn verhaal geschreven heeft. Als Hideki optreedt krijgt het verhaal iets vloeiends, komt er spanning in en zijn er onverwachte ontwikkelingen. In bepaalde passages doet het mij denken aan de beste delen uit de romans van Dostojevski, door de mix van spanning en morele worstelingen van de personages. Helaas volgt daarop dan weer een passage over de rechter, waarmee de vaart weer uit het verhaal is en de roman terugvalt in vooropgezette sjablonen. 

Ik reken het tot de kracht van De offers dat deze roman sympathie weet op te wekken voor een oorlogsmisdadiger en een antipathie tegen de ‘goede’ rechter. Bovendien komen er heel mooie analytische beschrijvingen in voor van de troosteloze situatie in het naoorlogse Japan, waarin de auteur blijk geeft van een kritische betrokkenheid: 

“Ze rijden langzaam door de stad onderweg naar het station. Het geluid van de hamers, van de stenen die op elkaar worden gestapeld. Tik-tik! Beng-beng! Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De bezetter werkt aan de hervormingen van het bestuur, van de rechtspraak, van de economie; de bezetter bouwt aan de democratie. Je kunt het iedere dag in de krant lezen en op de radio horen. Maar dit is het mooiste nieuws, het mooiste geluid. Plank voor plank, steen voor steen wordt het nieuwe Japan opgebouwd. De nieuwe huizen en gebouwen, voor een land waar een leven ooit weer van waarde zal zijn; hier richten ze zichzelf op. Met handen, kranen, hamers, beitels. Van iedereen worden offers verwacht, kleine, grote. (…) Niemand verdient privileges, zeker niet iemand die het verwacht. Ze heeft overwogen om in Tokyo te blijven, het risico te nemen, zonder bescherming van wie dan ook. Op zoek te gaan naar werk, naar een plek om te leven. Maar er is geen werk, er zijn geen huizen. Er zijn slechts lange rijen. Overal lange rijen, voor rijst die er niet is, voor banen die er niet zijn. Verwoeste gebouwen worden neergehaald. Stofwolken stijgen op uit de puinhopen. Op de plek waar hun huizen stonden, zijn nu de naamloze massagraven. Laat de wind opsteken. Het stof verwaaien. De as, die gewichtloze vloek, moet weg.” (p.145) 

De Amerikaanse bezettingsmacht wordt door de auteur akelig nauwkeurig gefileerd. Naast behulpzame mp’s herbergt zij brute verkrachters en moordenaars. Tezamen met de bombardementen, met name die op Hiroshima en Nagasaki, geven zij een beeld van een overwinningsleger dat enkel door het feit dat zij de winnaars zijn ontsnappen aan het lot van een internationaal tribunaal. In de ogen van de overwonnenen zijn de Amerikanen net zo goed oorlogsmisdadigers. Met dezelfde arrogantie als zij de voormalig Japanse bezetters verwijten: 

“De Amerikanen maken hier de dienst uit, het zwijn heeft zichzelf voor het diner uitgenodigd en staat nu met alle vier zijn poten op tafel.” (p.400) 

Kees van Beijnum heeft zijn verhaal gebaseerd op gedocumenteerde gebeurtenissen, die hij naar eigen zeggen enkel geromantiseerd heeft. Daarmee krijgt zijn relaas een aura van authenticiteit, en beschrijft De offers “een onbekend deel uit de wereldgeschiedenis en is (het) een sensationele leeservaring, waarin Van Beijnum een gebied betreedt waar hij en zijn lezers nog niet eerder kwamen”, zoals de uitgever het boek aanprijst. En dat is naar mijn mening in dit geval geen onrealistische reclametekst.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login