282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De scharrelaar 2020-2

De scharrelaar 2020-2

 

De scharrelaar 2020/02

 

Het nieuwe nummer – de najaar editie met een pestvogel op de omslag - van dit vogeltijdschrift voor lezers ligt ‘in de schappen’, en uiteraard wil ik dat hebben en lezen. Inmiddels heb ik het uit. Niet in één keer natuurlijk, de pakweg 15 verschillende bijdragen vormen tenslotte geen vervolgverhaal. Die moet je hun eigen tijd en ruimte gunnen.

De verhalen zijn divers, zowel qua onderwerp, qua literair niveau als qua ‘toonzetting’. Wat dat laatste aspect betreft spant de sikkeneurige toon van het artikel “Allemaal dezelfde foto” de kroon. De auteur beschimpt de fotografen die massaal afkomen op de aanwezigheid van een speciale vogel op een bepaalde plek (in dit geval een broedende draaihals). Zij verstoren het leven van de vogel, en waarom… er zijn immers al genoeg foto’s te vinden op internet? Daar heeft Rob Bijlsma natuurlijk een punt. Wat die verstoring betreft tenminste. Het feit dat er van een bepaald onderwerp al foto’s gepubliceerd zijn betekent natuurlijk niet dat er niet meer gefotografeerd kan of mag worden. Wat mij echter het meest stoort in dit artikel is het feit dat de auteur meldt dat hijzelf waarnemingen doet naar de vogel, waarbij hij geen bezwaar heeft om de vogel te verstoren. Sterker nog, hij stelt zijn gedrag niet eens ter discussie… (Hij is tenslotte ‘wetenschapper’?). Dat komt op mij nogal arrogant over: met het belerende vingertje wijzen op het gedrag van anderen, terwijl het eigen gedrag onbesproken blijft. Lees wat dat betreft de bijdrage van Jean-Pierre Geelen in De scharrelaar 2019/1, die kritische kanttekeningen zet bij het gedrag van het ‘vogel-ringen’, en bij ander ongewenst vogelonderzoek.

Lijnrecht daartegenover (ik heb het nog steeds over de ‘toonzetting’) staat het artikel van Saskia van Loenen over de ekster. Zij breekt een lans voor deze ondergewaardeerde vogel, zoals ze in eerdere nummers van De scharrelaar reeds andere minder geliefde vogels uit het verdomhoekje heeft pogen te halen: de nijlgans, de halsbandparkiet en de fazant. Dat getuigt van een heel wat positievere instelling ten aanzien van vogels en ‘vogelaars’.

Echt ‘literaire’ bijdragen zijn er – wat mij betreft – te weinig. Wat dat betreft moet de redactie een auteur als Marja Vuijsje vooral blijven koesteren en in de watten leggen: alleen zij slaagt erin om in haar verhalen boven het pure ‘vogelen’ uit te stijgen. Daar lees ik voor!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login