282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De smalle weg naar het hoge noorden

De smalle weg naar het hoge noorden

 

De smalle weg naar het hoge noorden – Matsuo Basho

 

De smalle weg naar het Hoge Noorden is een reisdagboek van een van de grootste Japanse dichters. Dit literaire meesterwerk behoort tot de meest geciteerde klassiekers van de Aziatische literatuur. Basho schreef dit dagboek, dat zowel proza als haiku's bevat, tijdens een lange reis die hij in het jaar 1689 maakte door het hoge noorden van Japan. (Uitgeverstekst)

“Wellicht is mijn haar wit als sneeuw vóór ik van die legendarische plaatsen terugkeer, misschien kom ik nooit weerom”, schrijft de dichter bij aanvang van zijn reis.

Die ‘legendarische plaatsen’ vormen gelijk ook de valkuil voor de argeloze (westerse) lezer. Als je niet grondig ingewijd bent in de Japanse literatuur en geschiedenis, dan ontgaat je erg veel van de tekst. Basho doet veel plaatsen aan, waarbij hij refereert aan hun historische betekenis, maar wijdt niet uit, zodat de meeste zaken in duister gehuld blijven. Ook de haiku’s blijven in vertaling vaak wat ‘oppervlakkig’. Het dichts bij ons (mijn) poëtisch gevoel en begrip komt nog een gedicht als het volgende:

Wandelsandalen / met irisblauwe riempjes / bloeiend aan je voet

Toch vind ik De smalle weg naar het Hoge Noorden een fascinerend boekje. Als reisdagboek zijn er voldoende aanknopingspunten om bij weg te dromen:

“Namen een verkeerde afslag en belandden in de havenstad Ishinomaki, die ligt aan een brede baai met in de verte de Kinka. (…) Boven het water, dat vol ligt met vracht- en vissersbootjes, staan de huisjes dicht opeengepakt en stijgen rookpluimen op uit de fornuizen. Gingen vanwege ons onvoorzien bezoek meteen op zoek naar een onderkomen. Niemand bood ons onderdak aan. Overnachtten in een koude schuur en trokken bij het krieken van de dag langs onbekende paden. (…) Staken een lang, akelig moeras over, streken neer in Toima en vertrokken de volgende ochtend naar Hiraizumi. Een barre tocht van meer dan twintig mijl in twee dagen!”

Bovendien ben ik sinds jaar en dag in het bezit van een mooie, handzame uitgave, geïllustreerd met prachtig gestileerde tekeningen. Een klein sieraad kortom, waarmee het prettig toeven is.

 

...

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login