282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De uitweer

De uitweer

 

De uitweer – Amy Liptrot

 

De uitweer* van Amy Liptrot is een boek vol adembenemende natuurbeschrijvingen en ontwapenende memoires over verslaving en herstel, de stad en het eiland.
Amy Liptrot brengt haar kindertijd door op de Orkney eilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. Haar jeugd bestaat uit de wisseling van de seizoenen, de geboorte en sterfte van de dieren, de bipolaire stoornis van haar vader en het weidse landschap. Als rusteloze tiener kan ze niet wachten om deze plek achter zich te laten.
Zodra het kan vertrekt ze naar Londen. Aanvankelijk gaat het goed, middagen in het park met bier en wijn gaan over in nachten vol drugs. Maar langzaam neemt haar verslaving de overhand. Als ze eerst haar vriend en daarna steeds meer zichzelf verliest, beseft ze dat er iets moet veranderen. Terug op Orkney, op de ‘uitweer’ van de boerderij van haar ouders, begint ze de natuur met nieuwe ogen te bekijken. De wind en de zee en het leven op de eilanden begeleiden haar pad naar ontnuchtering.” (uitgeverstekst)

“In weerwil van deze onvrede pas ik mijn eigen vorm van therapie toe door middel van lange wandelingen, koude zwempartijen en het methodisch uitvlooien van oude tijdschriften. Ik leer de vrijheid te herkennen en ervan te genieten: de vrijheid van plaats, het vrij zijn van schadelijke dwangmatigheden. Ik vul de leegte met nieuwe kennis en momenten van schoonheid. Er zullen altijd gevaarlijke gedachten blijven – en op die momenten heb ik het gevoel dat ze nooit voorbij zullen gaan – maar ik moet de hunkeringen zachtjes voorbij laten gaan. Ik moet ze niet koesteren en helpen groeien.” (p.158) “Ik vind nieuwe prioriteiten en plezierige bezigheden in mijn vrije tijd. Ik wist dat het mogelijk was maar het duurt een tijdje voordat de emoties het intellect kunnen bijbenen. Ik word sterker.” (p.174) “Ik vraag me af wat er nu komt, en ik doe een stap terug en laat het onverwachte aanspoelen aan mijn voeten.” (p.231)

Over de literaire waarde van dit romandebuut van de Britse journaliste Amy Liptrot zijn de meningen verdeeld, hoewel eenieder de natuurbeschrijvingen roemt:

“Het is een boek vol heerlijke natuurbeschrijvingen. Het vertelritme kan, hoewel wat eentonig, ook hypnotiserend werken. (…) De indruk waar ik me desondanks niet aan kon onttrekken was die van een vrouw die met haar gezicht te dicht bij het mijne, en met veel gevoel voor sentiment, haar levensverhaal in mijn oor hijgt.” (Roos van Rijswijk, NRC 10-01-2017) Ik denk dat dit ook zo ongeveer mijn mening over De uitweer weergeeft. Waarbij ik nadrukkelijk wil aantekenen dat wat mij betreft de weegschaal overtuigend doorslaat naar positieve kant. Niet alleen door de natuurbeschrijvingen, maar ook door de parallelliteit die de auteur aanbrengt tussen haar verschillende ‘levens’. Als ze in dienst is bij de Vogelbescherming op de Orkneys gaat ze rond 11 uur ’s avonds de deur uit om ’s nachts een bepaalde vogelsoort te tellen (de ‘kwartelkoning’). Die ‘uitgaanstijd’ is ze gewend, omdat ze in haar Londense leven dan naar de nachtclubs ging… Ik vind het mooi zoals zij deze contrasterende levenswijzen in haar verhaal verweeft met elkaar.

 

* Uitweer: een ruig stuk (kust-)land, dat niet of nauwelijks te cultiveren of te verbouwen is, en dat landbouwkundig gezien dus een soort ‘overloopgebied’ vormt tussen cultuurlandschap en woestenij, “waar het gras altijd kort is, murw van wind en stuivend zeewater”… Dat is tenminste wat ik er van maak; een officiële omschrijving van het woord kan ik nergens terugvinden. Ook geen vertaling van het Engelse “outrun”, zodat ik weer eens ouderwets op mijn taalgevoel kan terugvallen.

  

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login