282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De vreemdeling

De vreemdeling

 

Albert Camus - De vreemdeling

 

De openingsregels van De vreemdeling luiden: “Vandaag is moeder gestorven. Of misschien gisteren, ik weet het niet.”

In een uiterst sobere en ‘geconcentreerde’ stijl vertelt Camus vervolgens het nuchtere relaas van zijn hoofdpersoon Meursault als iemand die blind is voor sociale conventies in een zinloos bestaan. Deze Meursault gaat op onbewogen wijze door het leven. Hij denkt niet na over de toekomst. Hij geniet van lekkere koffie, van een verkoelende duik in zee, van vrijen met zijn nieuwe vriendin. Wanneer hij, onder invloed van de hete Algerijnse middagzon, een moord pleegt, zal deze ongecompliceerde levenshouding hem duur komen te staan. De buitenwereld beschouwt hem als harteloos en beestachtig.

(De officier van justitie).. “verklaarde dat ik niets te zoeken had in een maatschappij waarvan ik de meest essentiële regels verloochende en dat ik geen beroep kon doen op het menselijk hart, waarvan de elementairste reacties mij onbekend waren.” (p.117)

Uiteindelijk weegt zijn stoïcijnse gedrag bij de begrafenis van zijn moeder zwaarder in het proces tegen hem dan de moord op de Arabier die hij pleegde.

“ ‘Ik beschuldig deze man ervan zijn moeder te hebben begraven als een harteloze misdadiger.’ “ (p.110)

Qua opzet bestaat het verhaal uit 2 delen: in het eerste deel beschrijft de hoofdpersoon zijn leven zoals dat voortkabbelt tot aan het moment van zijn moord. Daar ligt een duidelijke cesuur, een breekpunt:

“Ik begreep dat ik het evenwicht van de dag had verstoord, de uitzonderlijke stilte van een strand waar ik gelukkig was geweest. Toen heb ik nog vier keer geschoten op een roerloos lichaam waar de kogels in verdwenen zonder dat je het zag. En het was alsof ik vier keer kort aanklopte op de deur van het ongeluk.” (p.69-70).

We zijn dan precies halverwege, maar ook al totaal overdonderd door de ijzeren logica waarin het verhaal zich ontwikkelt. Elke zin is raak; er staat geen woord teveel in. Ronduit schitterend. En het mooie is dat je na zo’n apotheose halverwege min of meer verwacht dat het tweede deel wel veel minder zal zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Het tweede deel is even goed als het eerste, en als je het uitgelezen hebt blijf je ademloos achter. Geweldig!

Het tweede deel staat in het teken van de verantwoording voor zijn daden. Daarbij is het opvallend dat niet zozeer Meursault zelf verantwoording wil afleggen als wel dat hij door de maatschappij ter verantwoording geroepen wordt, en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Het is een strijd tussen individu en samenleving, wellicht ook tussen het ‘ego’ (het individu) en ‘superego’ (de gesocialiseerde mens)… Het individu delft hierin (uiteraard) het onderspit, maar weet in het geval van Meursault zijn onafhankelijkheid (en opstandigheid) te behouden.

Enkele jaren geleden las ik de Franse uitgave – l’étranger – in de serie “folioplus classiques du XXe siècle”. De ‘plus’ uit “folioplus” betekent dat er een heel pakket beschouwingen is toegevoegd aan de ‘texte intégral’. De uitgave is duidelijk bedoeld voor het literatuuronderwijs op middelbare scholen.

Eén beschouwing daaruit vond/vind ik erg interessant, en dat is de “Groupement de textes”, waarin verbanden worden gelegd tussen de tekst en andere bekende werken uit de wereldliteratuur. In dit geval aan de hand van het thema ‘weerspannige personages’, dwz romanpersonages die zich niet willen houden aan de maatschappelijke conventies, en zich als het ware buiten de maatschappij plaatsen. De hoofdpersoon uit L’étranger (Meursault) is daar uiteraard een schoolvoorbeeld van (In later werk zou Camus de opstelling van de opstandige mens nader vormgeven als l’homme revolté, ‘de mens in opstand’), maar daarnaast worden 4 ‘soortgelijke’ boeken genoemd. En Meursault blijkt in goed gezelschap te verkeren:

- uit Le Rouge et le Noir (Stendhal) wordt Julien besproken als een man die zich niet neerlegt bij de bestaande klasse-verhoudingen, en deze tot het uiterste blijft aanvechten;

- in Les Misérables (Victor Hugo) is het Jean Valjean die de sociale onrechtvaardigheid bestrijdt tot hij erbij neervalt;

- Moby Dick (Herman Melville) levert zelfs 2 ‘buitenmaatschappelijken’: Ismael en Achab, de eerste omdat die letterlijk de maatschappij ontvlucht om het ruime sop te kiezen, de tweede omdat die het onmogelijke eist en daar ook alles en iedereen aan opoffert;

- En tenslotte levert Misdaad en Straf (Dostojevski) ons Raskolnikov, die zichzelf als ‘testcase’ buiten de maatschappij en haar wetten plaatst om (en door) een ‘legitieme’ misdaad te plegen.

Deze 4 (of 5, l’étranger meegerekend) boeken worden uitgebreid besproken en geciteerd in deze beschouwing. Kijk, daar houd ik van, daarmee krijgt een boek zijn plaats binnen de literatuur. Wat dat aangaat is het jammer dat de Nederlandse uitgave zich beperkt tot de ‘kale’ tekst…

 

 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login