282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De vrouw in het wit

De vrouw in het wit

 

Wilkie Collins - De vrouw in het wit

 

De Engelse schrijver Wilkie Collins (1824-1889) schreef een aantal romans, waarvan 'The woman in white' (1859) en 'The moonstone'  de bekendste zijn. De vrouw in het wit wordt beschouwd als de eerste thriller. De Introductie die aan het verhaal voorafgaat (in mijn digitale uitgave) geeft een perfecte karakterisering van de roman:

“Dit is het verhaal van wat het geduld van een vrouw kan verdragen, en van wat de vastberadenheid van een man kan bereiken.

De vrouw in het wit was een doorslaand succes toen het verscheen in 1860 en heeft sindsdien niets aan kracht verloren; vanaf het moment dat ‘de vrouw’ in een maanverlichte nacht verschijnt aan Walter Hartright, wordt de lezer geboeid door de mysterieuze verwikkelingen rond de jonge Laura Fairlie en vele andere meesterlijk getekende en onvergetelijke karakters.

The woman in white verscheen in het jaar 1859 als roman in afleveringen in het tijdschrift All the year round, dat kort tevoren was opgericht door Charles Dickens. Het was de tweede roman die in dat tijdschrift verscheen, na A tale of two cities van Dickens zelf. De verkoop van het tijdschrift steeg met sprongen in de periode dat Collins’ roman erin verscheen. Lange rijen vormden zich voor de verkooppunten en Gladstone zei een theatervoorstelling af om het verhaal te kunnen lezen. Collins was in één klap een beroemdheid en werd door sommigen beschouwd als een serieuze rivaal voor zijn vriend Dickens.

Het plot van De vrouw in het wit is deels gebaseerd op de werkelijk voorgevallen geschiedenis van de Franse markiezin de Drouhault, die tijdens een reis werd gedrogeerd en onder een valse naam in het gevang werd gezet. Aangezien men veronderstelde dat ze was overleden, erfde haar broer haar vermogen. De markiezin zag na twee jaar gevangenschap kans een brief te schrijven naar een kennis, en de zaak werd alsnog opgelost. Met dit ruwe materiaal was de succesroman die De vrouw in het wit zou worden uiteraard nog niet geschreven. Collins werd hogelijk geprezen als een meester in de constructie van geraffineerde plots. Hij moest hierbij ook rekening houden met de bijzondere vereisten die publicatie in afleveringen met zich meebracht: iedere aflevering moest eindigen op een wijze die de spanning vasthield en was gebonden aan een bepaald aantal pagina’s.”

Over het verhaal zal ik verder niets verraden, want een belangrijk deel van de kracht van de roman ligt inderdaad in de talloze plotwendingen en de constante spanning. De vrouw in het wit is een ouderwets goede Victoriaanse roman, romantisch van inslag maar daarnaast ook verrassend modern door het gebruik van verschillende vertelperspectieven.

“Ook nu nog een spannend, zij het wat wijdlopig boek, dat door de opbouw, de spanning en goede karakterisering de aandacht tot het eind toe kan vasthouden.” (uit: Biblion recensie)

Van De vrouw in het wit is een Nederlandse hoorspelserie gemaakt, onder regie van Dirk van Putten.  De AVRO zond die uit vanaf zondag 1 oktober 1961.Dit hoorspel is ook nu nog te beluisteren via het “Hoorspelweb”

Ik ben blij verrast door mijn kennismaking met het werk van Wilkie Collins, en kan het werk sterk aanbevelen aan iedereen die houdt van goede negentiende-eeuwse literatuur. Het werk van Charles Dickens is een goede referentie voor de roman De vrouw in het wit.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login