282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De wegen der vrijheid 1

De wegen der vrijheid 1

 

De wegen der vrijheid – 1 - De jaren des onderscheids

Jean-Paul Sartre

 

De jaren des onderscheids (l’age de raison) is het eerste deel van de romancyclus De wegen der vrijheid. Het beschrijft enkele dagen in Parijs, zomer 1938. Centrale figuur daarbij is Mathieu Delarue, docent filosofie aan een lyceum in Parijs. Met name dit eerste deel van de romancyclus heeft de – voor mij – vermoeiende opzet van een ‘ideeën-roman’. Op mijn zeventiende vond ik dit echt ‘geniaal’, maar nu houd ik niet meer van deze al te expliciete en langdradige ‘verantwoording’ van de daden in het leven van de hoofdpersoon.  

Het thema van de roman is de ‘individuele vrijheid’ en de daarmee gepaard gaande psychische belasting. Als iemand vrij is in zijn keuzes, dan rust er daarmee ook een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. Voor al zijn keuzes en handelingen kan deze persoon ook expliciet ‘ter verantwoording’ geroepen worden. Niet eens zozeer door een hogere, ‘externe’ instantie, maar door zijn eigen geweten. Zie maar te leven met de implicaties van jouw ‘vrije’ daden…

De uitwerking van dit filosofische vraagstuk (Sartre was in eerste instantie filosoof) speelt zich af binnen een beperkte kring van personages, en in de redelijk bedompte sfeer van het ‘vooroorlogse’ Parijs. De kwestie wordt – uiteraard – niet opgelost, maar eerder ‘afgewend’ zodat de hoofdrolspelers - zij het beschadigd - verder kunnen met hun leven.

De opzet van de roman spreekt me nog steeds wel aan, alleen doet de uitwerking mij nu erg gedateerd aan. Dat zal voor een (groot?) deel ten laste komen van de oude, uit 1949 stammende, Nederlandse vertaling. Alsof de tekst door Google translate of een vergelijkbare vertaalmachine gehaald is… Maar van ‘individuele verantwoordelijkheid’ gesproken: in mijn boekenkast staat de gerenommeerde Franstalige editie van de ‘bibliothéque de la pléade’. Waarom denk ik mij er dan vanaf te kunnen maken met een zwaar verouderde en aantoonbaar slechte Nederlandse vertaling?

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login