282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De wegen der vrijheid 2

De wegen der vrijheid 2

 

De wegen der vrijheid – 2 – Het oponthoud

Jean-Paul Sartre

 

Het oponthoud (le sursis) is het tweede deel van de romancyclus De wegen der vrijheid. Hierin wordt, in chronologische volgorde, de laatste week van september 1938 beschreven. Sartre creëert een caleidoscopisch beeld, door aan de ene kant de politieke ontwikkelingen rond de urgente oorlogsdreiging van die dagen aan de hand van berichten in de kranten, via radio-uitzendingen en door gesprekken op straat, in de huiskamers en in cafés af te wisselen met de belevenissen en het gedrag van een aantal specifieke romanpersonages op, of onderweg naar, verschillende plekken in Frankrijk. Daar doorheen, zeg maar op een niveau tussen het ‘politieke’ en het ‘private’, speelt de mobilisatie van de dienstplichtige mannen. Deze ‘subplot’ geeft het verhaal een extra dynamiek.

De dynamiek van de chaotische gebeurtenissen en de daarmee gepaard gaande handelingen worden nog extra geaccentueerd doordat het verhaalperspectief constant, en heel onrustig, verspringt van de ene naar de andere ‘actor’. Die parallelliteit in de beschreven persoonlijke levens benadrukt nog eens extra de allesoverheersende dreiging van de oorlog.

Dat de meest acute dreiging tenslotte – zeer voorlopig – wordt afgewend blijkt nauwelijks opluchting te geven. De mensen leven vanaf nu in een soort emotioneel vacuüm, de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Door het verhaal te beperken tot die zeven cruciale laatste dagen van september weet Sartre een zeer geconcentreerd beeld te schetsen van een reële oorlogsdreiging, ook al komt die nog niet direct en in alle hevigheid tot een uitbarsting.

Wat betreft het ‘caleidoscopische vertelperspectief’ lijkt Sartre mij duidelijk schatplichtig aan de romantechniek die de Amerikaanse schrijver John dos Passos toepaste in zijn romantrilogie USA, die zich afspeelt rond de eerste wereldoorlog.

Wat mijzelf betreft is het herlezen van De wegen der vrijheid een soort nostalgische exercitie. Eerder las ik deze romancyclus op zeventienjarige leeftijd. Destijds maakte deze literatuur (evenals het achterliggende filosofische denkkader) op mij een verpletterende indruk. Nu is mijn leeshouding wat afstandelijker, en valt mij - daardoor? – juist ook de storende en (want?) hopeloos verouderde Nederlandse vertaling uit 1949 op. Bovendien heb ik de vrijheid genomen om dit keer met deel 2 te beginnen. Was het de angst om bij ‘herlezing’ vast te lopen in deel 1? Dat zal spoedig blijken, want ik ben van plan om dit deel nu – in aansluiting op Het oponthoud -weer op te pakken.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login