282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > De wegen der vrijheid 3

De wegen der vrijheid 3

 

De wegen der vrijheid – 3 – De dood in het hart.

Jean-Paul Sartre

 

De dood in het hart (La mort dans l’âme) is het derde deel van de romancyclus De wegen der vrijheid. Het is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel beschrijft de paar dagen in juni 1940 waarin de Duitsers Frankrijk binnenvallen en onder de voet lopen. Verschillende personen uit de voorgaande delen worden gevolgd in hun nieuwe situatie. De een is uitgeweken naar Amerika, een ander is op de vlucht naar het zuiden, er is er een die min of meer ‘als laatste’ is achtergebleven in het bezette Parijs… De meeste aandacht gaat uit naar Matthieu Delarue, de hoofdpersoon van deze romancyclus en tevens een soort ‘evenbeeld’ van de auteur Sartre. Hij maakt deel uit van een peloton reservisten dat ergens op het platteland gestationeerd is, en dat zonder een schot gelost te hebben te horen krijgt dat de oorlog verloren is. Het is alleen nog wachten op de bezetters, en op het onzekere lot dat de Franse soldaten daarbij te wachten staat. Het merendeel gaat ervan uit dat er een demobilisatie zal plaatsvinden, en daarna de (oneervolle) terugkeer naar huis.

De hoofdpersoon Matthieu Delarue lost zijn probleem van de persoonlijke vrijheid en de daarmee samengaande keuzes en verantwoordelijkheid uiteindelijk op door zich aan te sluiten bij een klein groepje soldaten die zich tot het uiterste zal verzetten tegen de Duitse overmacht. De vijftien minuten waarin dit groepje bij een confrontatie het vuurgevecht weet vol te houden illustreren tegelijkertijd de duur van Matthieu’s werkelijke ‘vrijheid’. Daarmee sluit dit eerste deel van De dood in het hart af. We krijgen het als lezer niet expliciet te horen, maar kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat ook Matthieu dit gevecht niet overleefd heeft.

Het tweede deel volgt in een ononderbroken tekst van ruim honderd pagina’s (wel met interpunctie, maar zonder verdere afbrekingen in de vorm van alinea’s en dergelijke…) de lotgevallen van een groep Franse soldaten die krijgsgevangen is gemaakt. Over alles bestaat onzekerheid: krijgen ze te eten, en wanneer; worden ze ‘gedemobiliseerd’ en vrijgelaten, of worden ze opgesloten dan wel gedeporteerd. De auteur neemt zijn tijd om de verschillende reacties binnen deze grote groep op de doorlopende onzekerheid en bijbehorende speculaties te registreren: hoe reageert ‘de mens’ op de absurditeit van het leven… Wie neemt zijn ‘verantwoordelijkheid’, wie houdt zich staande en wie niet?  

De hele roman moet gezien worden in het licht van de ‘existentialistische filosofie’ van Sartre: wie is in staat om ‘in vrijheid zijn verantwoordelijkheid te nemen’, en wie verschuilt zich, en is ‘te kwader trouw’. Daarmee valt de roman onder de beruchte noemer ‘ideeën roman’, wat in mijn ogen meestal geen hoogstaande literatuur oplevert. Het pleit voor Sartre als romancier dat hij – afgezien van de vaak wat al te wijdlopige ‘verantwoording’ van de verschillende (hoofd-)personen voor hun daden – erin slaagt om de concrete angst en spanning weer te geven van mensen in een crisissituatie. Dat is naar mijn mening een buitengewone prestatie, met name gezien het feit dat de auteur zijn roman schreef te midden van deze crisis, dus terwijl de oorlog gaande was en hij daar zelf ook direct bij betrokken was..

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login