282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Des oiseaux

Des oiseaux

 

Des oiseaux – Terry Weifenbach

Fotoboek.

 

Gemaakt in haar tuin in Washington DC, onthullen de foto's van Terri Weifenbach de geheime wereld van vogels die nestelen in stadstuinen. Pendelend tussen fantasie en realiteit, lijken haar beelden stiekeme opnamen van vogels die op topsnelheid racen, dansen of neerstrijken, tot stilstand komen, en groepjes vormen. De seizoenen volgen elkaar op, de kleuren van de tuin variëren. Verzadigd van licht en kleur, geeft het spel van wazige en kristalheldere details en ‘bevroren’ beelden een soort "supra-realiteit" weer. Terri Weifenbach dompelt ons onder in het oneindig kleine, en voert ons naar een bijzonder levendige en wonderbaarlijke wereld.

Deze publicatie maakt deel uit van de Des Oiseaux-collectie (‘Over Vogels’) die, door de ogen van verschillende kunstenaars, hun uitbundige aanwezigheid in onze leefwereld toont. Een wereld, waarin ze nu kwetsbaar zijn. Speciaal bij de foto’s in deze uitgave heeft de ornitholoog Guilhem Lesaffre een essay geschreven, waarin hij licht werpt op de aanpassing van vogels aan stedelijke omgevingen. (Uitgeverstekst)

Een fascinerend fotoboek van een (zo te zien) bescheiden stadstuin, waarin ‘normale’ vogeltjes (mussen, mezen, vinken) door het jaar heen geobserveerd worden. Een enkele meer speciale vogel, zoals de rode kardinaal in de sneeuw, geven het project een 'exotisch' tintje. Maar het is opvallend dat de foto’s zonder vogels eigenlijk even intrigerend zijn als die waarop zij wel ‘optreden’.

Duidelijk een ‘collectors item’, deze uitgave, met mij als gelukkige verzamelaar!

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login