282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Des oiseaux 3

Des oiseaux 3

 

Des oiseaux – Michael Kenna

 

“Ik stopte om al bewonderend Albertine te wijzen op een grote vogel, die eenzaam en gezwind, ver voor ons, de lucht doorkliefde met de regelmatige slag van zijn vleugels, en op volle snelheid over het strand vloog.” (Marcel Proust, Sodom en Gomorra, 1921-22)

Met dit ‘motto’ opent dit deel uit de serie Des oiseaux, ditmaal gewijd aan de vogelfoto’s van Michael Kenna.

“Michael Kenna is een meester in landschapsfotografie en onthult een wereld die bijna verdwenen is. Een wereld, waar doorschijnend licht de natuur in mysterie hult, met eilanden, rivieren en zelfs bergtoppen die uit nevelen oprijzen. ‘In al mijn werk is er een bepaald overheersend thema dat iets te maken heeft met herinnering, met tijd, met verandering.’ Vogels vormen vluchtige patronen in de lucht boven ons, komen tot rust op een tak of vliegen gracieus over wazige waterpartijen. Onderbroken vlucht, gestopte momenten in de tijd - een die bevroren, onveranderlijk is. Grijstinten en scherptediepte geven de foto's van Michael Kenna een ietwat melancholisch gevoel.” (Uitgeverstekst)

Zoals gezegd maakt dit boek deel uit van de Des Oiseaux-collectie (‘Over Vogels’) die, door de ogen van verschillende kunstenaars, hun uitbundige aanwezigheid in onze leefwereld visualiseert. Een wereld, waarin ze nu kwetsbaar zijn. Speciaal bij de foto’s in deze uitgave belicht de ornitholoog Guilhem Lesaffre de ‘eigenheid’ van vogels, die met name bestaat uit hun veren. Dat verendek diende oorspronkelijk als middel om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar gaf door zijn opbouw ook de aanzet om geleidelijk aan het vermogen om te vliegen te ontwikkelen. En dat is wat vogels voor ons zo speciaal maakt. Ongeveer alle aspecten en wetenswaardigheden van dit vliegen worden door Lesaffre behandeld in dit lezenswaardige essay.

De hoofdmoot van deze uitgave bestaat uiteraard uit de foto’s van Michael Kenna. Een serie zwartwit foto’s, waar in alle mogelijke combinaties van ‘grijswaarden’ de beelden een eigen specifieke sfeer meekrijgen. De vogels zien we veelal in vlucht, maar vaak ook (tijdelijk) neergestreken op boomtak of rotspartij. De omgeving speelt dan weliswaar een belangrijke visuele rol, maar altijd als omlijsting van de vogels, die hoe dan ook het beeld domineren.

Wederom een prachtig uitgegeven deel in deze magnifieke serie fotoboeken ‘over vogels’ (des oiseaux).

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login