CiceroYou are here: Home > Boekbesprekingen > Een korte geschiedenis Een korte geschiedenis
Stephen Hawking - Een korte geschiedenis van de tijd
“Waar komt het heelal vandaan? Hoe en waarom is het begonnen? Heeft het een einde en zo ja, hoe zal dat eruit zien? Uitgangspunten bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen zijn twee natuurkundige theorieën: de algemene relativiteitstheorie (beschrijft de zwaartekracht en de macro-structuur van het heelal) en de quantummechanica (beschrijft het gedrag van de materie op microschaal). De schrijver - een briljant theoretisch natuurkundige - belicht het onderzoek (en zijn eigen rol daarin) dat gaande is om deze theorieën te combineren. Hij neemt ons mee in de problemen over ruimte en tijd, natuurkrachten, zwarte gaten en moderne kosmologische theorieën. Op voortreffelijke wijze laat hij zien dat basisideeën over de oorsprong en de toekomst van het heelal weergegeven kunnen worden zonder de (voor leken onbegrijpelijke) theoretische wis- en natuurkundige achtergrond. Hoog niveau: een vooropleiding op VWO-niveau, veel geduld en doorzettingsvermogen aan de kant van de lezer zijn vereist.” (Biblion recensie)
Ik kocht Een korte geschiedenis van de tijd in de overtuiging dat dit een vertaling was van Hawkings beroemde boek A brief history of time. Bovenstaande recensie is van dit boek, dat in het Nederlands echter is uitgegeven onder de titel Het heelal. Een korte geschiedenis van de tijd is de Nederlandse uitgave van een latere, vereenvoudigde en geactualiseerde versie: A briefer history of time. Nu ben ik nooit gecharmeerd geweest van de vrije interpretatie van boektitels die Nederlandse uitgevers hun vertalingen denken mee te moeten geven om het werk beter ‘in de markt’ te zetten. De schrijver heeft – in samenspraak met zijn oorspronkelijke uitgever – niet voor niets zijn titel gekozen. In het onderhavige is het helemaal verwarrend als een uitgever de letterlijke vertaling van een titel plakt op een ander boek van dezelfde auteur. Ik vind dat je hier zelfs van misleiding kunt spreken. Het boek leest lekker weg, daar niet van, maar ik kan het gevoel niet van me af zetten dat ik bekocht ben. Afgescheept met een Stephen Hawking voor dummies, zoiets. En wat nu? Moet ik alsnog Het Heelal kopen om alsnog A brief history of time te lezen, zoals mijn bedoeling was?
Wandelblogs
Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject. Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’. Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen". Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... Sorry daarvoor.
Mijn boekenka(s)t(t)en
Extra's
Rome revisited
Zes dagen Dublin
Weerzien in Petersburg
Omweg naar Moskou
Rondreis door Ierland
Zeven dagen in Rome
|
Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login