282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Een mooie jonge vrouw

Een mooie jonge vrouw

 

Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw

 

Een microbioloog op leeftijd (Edward Landauer) ontmoet een mooie jonge vrouw (Ruth Walta). Als hij haar weet te “veroveren” lijkt dit een overwinning op de tijd. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te werken. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme – waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Van lieverlee ontglipt hem (de hoofdpersoon Edward) de controle over zijn bestaan, en zakt hij steeds verder weg in het moeras.

Tommy Wieringa schreef deze novelle als Boekenweekgeschenk 2014. Zowel de Volkskrant als de NRC wijdden er lovende recensies aan. Hoewel Arjen Fortuin (NRC) ook zijn twijfels heeft:

“Tja, het is geen Elsschot. Maar is het mooischrijverij? Is het kitsch?”

In eerste instantie beantwoordt Fortuin deze vraag ontkennend:

Een mooie jonge vrouw is een voorbeeldige novelle, strak van tempo, met sterke scenes en een alleszins geloofwaardig portret van de man in kwestie."

Maar hij concludeert ook:

“Wieringa slaagt er niet in om in Een mooie jonge vrouw veel méér te tonen dan de beperkte blik van zijn hoofdpersoon, en dat heeft iets onbevredigends.”

Gedeeltelijk kan ik me de positieve reacties voorstellen, want Een mooie jonge vrouw is zeker één van de betere boeken uit de reeks boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren. Maar daar houdt het wat mij betreft ook wel mee op.

Ik vind het verhaal erg clichématig, en het verloop van begin tot eind voorspelbaar. Bepaald geen boek dat ik zal bewaren om later nog eens te herlezen. Ik leg de lat hoog, dat is waar. Maar daarbij vergelijk ik deze novelle met verhalen van vergelijkbare lengte die ik altijd zal koesteren om hun originaliteit, zoals:

  • De vreemdeling, van Albert Camus
  • Drama op de jacht, van Anton Tjechov
  • De oude man en de zee, van Ernest Hemingway
  • Kaas, van Willem Elsschot
  • Ontbijt bij Tiffany’s, van Truman Capote
  • In en uit het paradijs gewaaid, van Albert Alberts

Ja, zul je reageren, maar dat zijn gerenommeerde, om niet te zeggen wereldberoemde schrijvers. Maar, antwoord ik dan, is dat ook niet de pretentie van Tommy Wieringa?

Ik weet dat ik me nu gedraag als een verwend kereltje, maar dat wil ik – als het om literatuur gaat – ook graag zo houden.

Camus, Hemingway en Elsschot heb ik recentelijk nog herlezen. En nu ik bovenstaand lijstje bekijk, heb ik gelijk Breakfast at Tiffany’s maar klaar gelegd om nog eens te lezen. In zoverre heeft het boekenweekgeschenk zijn doel bereikt (al zou ik zonder dit ‘geschenk’ uiteraard ook zijn blijven lezen).

 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login