282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Een werkhypothese van de liefde

Een werkhypothese van de liefde

 

Scott Hutchins - Een werkhypothese van de liefde

 

“Tien jaar geleden pleegde de vader van Neill Bassett zelfmoord, met achterlating van duizenden pagina’s aan geheime dagboekaantekeningen waarin hij zijn leven tot in de kleinste details had vastgelegd. Het zijn details die uitblinken in nietszeggendheid, maar dat is precies wat ze zo aantrekkelijk maakt voor Amiante Systems, een bedrijf dat zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft Neill zelfs aan een baan geholpen; hij moet de aantekeningen van zijn vader in een computerprogramma invoeren, in de hoop dat dit zal leiden tot de eerste software met een eigen bewustzijn. Als Neill ontdekt dat een heel jaar van het dagboek ontbreekt komt alles wat hij over zijn eigen verleden meende te weten op losse schroeven te staan.”

Aldus de promotietekst van de uitgever, en ik moet zeggen, dat klonk veelbelovend. Maar ja, ook een interessant gegeven staat of valt bij de uitwerking van het thema. En vanaf de eerste bladzijden is duidelijk dat dit boek, geschreven in de eerste persoon, voor een belangrijk deel draait om de verwerking van een scheiding. Veel aandacht dus voor nieuwe relaties. Ook dit klinkt nog wel acceptabel, maar het is vooral de uitwerking van het thema, zoals gezegd. Alle in het boek voorkomende personages blijven erg oppervlakkig, inclusief de hoofdpersoon Neill Basset. En ook in het verhaal wil maar geen spanning komen, het kabbelt maar voort.

Na de eerste contacten van Neill met zijn vader in de ‘persoon’ van het computerprogramma, gepresenteerd in de vorm van uitgetypte gespreksverslagen, concludeert de hoofdpersoon: “ik ben door een gat in de tijd gevallen.” De spanning die hiermee gesuggereerd wordt ervaar ik als lezer absoluut niet in de voorafgaande beschrijving. Als het niet zo expliciet gemeld was, zou ik het niet hebben opgemerkt.

Bij mij riep het verhaal al snel de associatie op van een cursus “creative writing”, in die zin dat alles weloverwogen en goed doordacht is, maar dat literatuur hiermee wordt gereduceerd tot een vaardigheid. Ik mis een ziel, bevlogenheid, schurende kantjes… Het is allemaal zo uitgekauwd, en opgediend in hapklare brokken…

Toen ik het boek uit had, en dat was redelijk snel want – moet ik toegeven – het is vlot geschreven, merkte ik dat de schrijver er nog een “dankwoord” aan heeft toegevoegd. En wie schetst mijn verbazing en tevredenheid (“zie je wel, ik wist het!”) bij het lezen van de eerste zin:

“Zonder het Creative Writing Program van Stanford University had ik dit boek niet kunnen voltooien.”

Ik vind dat bepaald geen aanbeveling.

 

 


 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login