282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Geschiedenis van een tocht

Geschiedenis van een tocht

 

Geschiedenis van een tocht – Hans Keller

 

“De auteur was regisseur, voor de NOS, van een televisiefilm over een reis naar Santiago de Compostela in Spanje, een oeroud pelgrimsoord van de christenheid. Hij maakte de tocht o.a. met Cees Nooteboom die daarvoor overkwam uit Californië en die ook de inleiding schreef. Deze reisnovelle kan iedereen boeien die het onderwerp ter harte gaat. Verwijzingen naar en herinneringen aan gebeurtenissen uit de jeugd, citaten van andere schrijvers, plus historische beschouwingen over de plaatsen waar men langs komt, dit alles maakt het boekje tot een aangename lectuur, ontspannend en instructief tegelijk. De schelp van Sint Jacob staat duidelijk tegen een oranje fond op de omslag afgebeeld.” (Biblion recensie)

Eerder heb ik al andere literatuur gelezen, en films bekeken, die als onderwerp de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela behandelen. In dat kader bezien is dit kleine boekje van amper 100 bladzijden een ware verademing. Het boekje wordt gepresenteerd als ‘reisnovelle’; in mijn ogen is het een ‘essay’ in zijn meest oorspronkelijke betekenis: de auteur ‘beproeft’ een aantal aspecten van het fenomeen pelgrimstocht, en van verschillende plaatsen op de route. Vooraf lijkt hij niet te weten waartoe dit zal leiden. De documentairefilm (1986) die hij – in samenwerking met Cees Nooteboom – maakte, en die ik heb kunnen vinden en bekijken op YouTube, is al even fragmentarisch en intuïtief van opzet. De twee verschillende uitingsvormen vullen elkaar aan en vormen een soort twee-eenheid. In het essay is de regisseur en schrijver aan het woord, die zijn visie en geschiedenis weergeeft als kader voor de ‘tocht’, in de film is het woord grotendeels aan commentator Cees Nooteboom. Deze laatste heeft een vergelijkbare, doch zeer verschillende inbreng, die het project in combinatie met de filmbeelden (waarvan het ontstaan wordt toegelicht in het boek) een extra gelaagdheid geven.

En wat ik zo fantastisch vind aan dit hele project, is dat film en boek los van elkaar prima kunnen bestaan, maar dat ze bij samengaan elkaar in een soort dialectische methode nog weten te versterken en op te heffen naar een nieuwe synthese. Waarbij moet worden aangemerkt dat ik “het boek prefereer boven de film”, simpelweg omdat het essay nog veel meer ‘onderzoekend’ is, en daarbij de verbeelding (van de lezer) tot het uiterste beproeft.

Van dit soort lectuur word ik gelukkig!

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login