282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Grenzeloos vogels kijken

Grenzeloos vogels kijken

 

Grenzeloos vogels kijken – Noah Strycker

 

“Alleen gedreven vogelaars zullen de uitdaging aangaan om een 'Big Year' uit te voeren: zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten waarnemen in één jaar. Hetzij op lokaal, continentaal, dan wel wereldniveau. Met als uitdaging het verbreken van bestaande records. De queeste van bioloog Noah Strycker (1986), bekend van 'Dat gevederde ding' (2015), is een genoegen om te volgen. Met veel humor en details (uiteraard veel vogelnamen) beschreven. Ook zo, dat je al lezend benieuwd bent naar de volgende stap met alle daarbij horende gebeurtenissen en ontberingen, beschrijvingen van reizen en landschappen, mensen en talloze helpers. En als extra uitdaging het zonder aarzelen lezen van de meest vreemde vogelnamen, zoals de keralagoudborstbuulbuul. Zo kijk je mee over de schouder van deze reiziger bij zijn trektocht van 160.822 km naar vele landen. Met als resultaat 6042 ‘gescoorde' soorten (volgens een andere gehanteerde lijst 6144); inmiddels alweer gebroken door Arjan Dwarshuis met 6833 "hits'. Maar dit boek is er daarom niet minder aantrekkelijk door! Uiteraard wel vooral voor mensen die er van houden naar vogels te kijken (een groep die overigens steeds groter wordt). Bevat enkele vogelsilhouetten in grijs en een register op plaatsen, personen en bijzondere soorten.” (NBD/Biblion recensie)

Ik moest er even inkomen, maar toen werd ik toch ook meegetrokken in de reis- en ontdekkingsverhalen van deze ‘vogelaar’. Al blijf ik mijn vraagtekens houden bij het hele project van dat ‘big year’ vogels kijken. Aan de ene kant tonen dit soort ‘vogelliefhebbers’ zich zeer betrokken bij milieu en vogelpopulaties, maar aan de andere kant wordt even trots melding gemaakt van de 160.000 vliegkilometers die de auteur maakt voor zijn rondreis. Over de invloed van die vliegkilometers op zaken als klimaatverandering lees ik geen woord…

En als er ergens bij een (Noord-Amerikaans) meer een uitheemse vogel gesignaleerd wordt, dan wordt dit bericht zo snel verspreid dat iedere vogelaar uit de verre omtrek acuut naar dezelfde plek op weg gaat. De auteur beschrijft dit verschijnsel weliswaar (kort) als een vorm van waanzin, maar praat het in dezelfde zinsnede even makkelijk weer goed:

“… sta je automatisch in de reactiestand, die je verplicht je onmiddellijk in welke richting ook te haasten zodra zich een dwaalgast aandient. Ik heb niets tegen die manier van vogels kijken – ik doe niet anders – maar sommige critici vergelijken een dergelijk tijdverdrijf met achter de ambulance aan scheuren, en welbeschouwd is het een kwestie van afnemende meeropbrengst. Als je eenmaal alle algemene vogels in een bepaald gebied hebt gezien kost het veel meer werk en moeite om nieuwe te vinden.” (p.191)

 

NB. Een tip die ik de aankomende vogelaar niet wil onthouden: “Veldgidsen zijn bijna overal verkrijgbaar en hebben steeds vaker de vorm van een app. Het Cornell Lab of Ornithology heeft een app ontwikkeld, Merlin, die elke vogel die je fotografeert met een nauwkeurigheid van 80 procent determineert. Andere apps doen iets soortgelijks met zangvogels: houd je mobieltje omhoog en het herkent een onbekende zanger, als een soort Shazam.” (p.69)

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login