282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Hamlet en Don Quichotte

Hamlet en Don Quichotte

 

Iwan Toergenjev - Hamlet en Don Quichotte

 

De Russische schrijver en dichter Ivan Toergenjev (1818-1883) hield in 1860 een lezing waarin hij twee van de grootste karakters uit de westerse literatuur, Shakespeare’s Hamlet en Cervantes’ Don Quichot, met elkaar in verband bracht. Deze meesterwerken werden in hetzelfde jaar gepubliceerd en dat kon volgens Toergenjev geen toeval zijn. Hamlet en Don Quichot zijn volgens hem de verpersoonlijking van twee fundamenteel tegenstrijdige mensentypes, twee uiteinden van de as waaromheen de menselijke natuur draait. Hamlet, de egoïst, de kille analyticus, de twijfelaar en Don Quichot de idealist, de romantische wereldverbeteraar, de doener. Hamlet is de geest van het Noorden, de geest van reflectie en analyse, de zwaarwichtige, sombere geest, diep, veelzijdig en leidinggevend. Don Quichotte is de geest van het Zuiden, helder, vrolijk, naïf, ontvankelijk en niet al te diep op het leven ingaand.
In de ‘geest’ van de Russische politieke situatie van dat moment – midden 19e eeuw -, waarin er een duidelijke behoefte ontstaat naar maatschappelijke en politieke hervormingen, kiest Toergenjev ondubbelzinnig voor de ‘optimistische’ wereldverbeteraar Don Quichot.
Intrigerend onderwerp, ik had er nooit bij stilgestaan dat Hamlet en Don Quichot ‘tijdgenoten’ waren.... De karakteranalyses van beide personages, evenals de beschrijving van de verschillen in hun (beleving-) wereld, zijn treffend en verhelderend, en geven een mooie ‘achtergrond’ voor een volgende lezing van beide meesterwerken... In zijn inleiding bij de publicatie geeft Erik Hartog een mooie schets van de overeenkomsten en verschillen tussen Hamlet en Don Quichotte. De karakterisering is kort en bondig, en uiterst treffend, en ik vind die té mooi om hier onvermeld te laten:

“Beide werken zijn op het eerste gezicht erg verschillend. Hamlet is een tragisch, somber toneelstuk, gebald in de tijd, dat zich afspeelt in een bijna claustrofobische omgeving, in donkere nauwelijks door kaarslicht verlichte kamers, met een beperkt aantal personages die in een intense, intieme, destructieve spiraal elkaar vernietigen in een bijna apocalyptisch einde.

De Don Quichotte daarentegen is een weidse roman die jaren omspant, die door een breed panoramisch landschap trekt met een caleidoscoop aan personages en gebeurtenissen en die op een eerder komische toon naar een rustig einde van aanvaarding en berusting toewerkt. De verschillen kunnen nauwelijks groter zijn tussen twee werken.

De twee werken kennen echter ook fundamentele overeenkomsten. Ze hebben een gelijkaardige, fundamenteel chaotische structuur; creëren een ontworteld, verward hoofdpersonage; ontwikkelen een intrigerende relatie tussen het hoofdpersonage en de vrouw; en stellen zich tot doel een beeld te schetsen van maatschappelijke fenomenen en evoluties.”

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login