282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Heldere hemel

Heldere hemel

 

Tom Lanoye - Heldere hemel

 

Op de omslag van het boekje staat te lezen: “Heldere hemel is gebaseerd op een waargebeurd voorval in de nadagen van de koude oorlog: een onbemand Sovjet-Russisch gevechtsvliegtuig stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.”

Vorig jaar schreef Kader Abdolah het ‘boekenweekgeschenk’ De Kraai. De literaire recensenten van met name de ‘kwaliteitskranten’ deVolkskrant en het NRC hadden er geen goed woord voor over.  Ik daarentegen vond  De Kraai een heel aardig verhaal, dat bovendien goed aansloot bij de doelstellingen van de Boekenweek…

Dit jaar schreef Tom Lanoye Heldere Hemel als boekenwekgeschenk, en iedereen – de NRC en Volkskrant voorop – is laaiend enthousiast. Ik niet. Ik vind dat het boekje bol staat van overbodige details uit het leven van bijfiguren:

“Het klonk even hardnekkig en irritant als de cardiomonitor op de intensive care waar hij twee jaar geleden afscheid had moeten nemen van zijn vader.”

Ook ‘stilistisch’ klinkt het hele verhaal mij erg schril in de oren:

“Vera begreep zelf niet waarom ze dit loensende meisje met de gezwollen lippen toegang had verleend tot een woning die ze nog maar net, van garage tot achterdeur, had laten voorzien van nieuwe sloten.”

Heet dit niet de ‘indirecte reden’, dit laten denken/praten van de hoofdpersoon in de (voltooid) verleden tijd? In elk geval vind ik het een heel vervelend taalgebruik, dat slechts wordt ingezet om zoveel mogelijk gedachten, motieven en omstandigheden aan de bewuste persoon ‘toe te voegen’, terwijl die feitelijk buiten het verhaal liggen:

“At dit meisje wel genoeg groenten, vroeg ze zich af. Ze hongerde zichzelf toch niet uit om slank te blijven? Je las genoeg verhalen, zelfs in de kwaliteitskranten. Wat sommige mensen er niet voor overhadden? Om graatmager te blijven, jeugdig ogend, eeuwig aantrekkelijk? Sommigen sportten zich dood, anderen aten alleen zeewier. En het was allemaal zo zinloos. Komen deden de rimpels toch. Je mocht je blauw betalen aan vochtinbrengende crèmes en maandelijkse peelings. Niets hielp.”

De recensenten van (zelfs!) de kwaliteitskranten moeten mij eens uitleggen welke schoonheid mij ontgaat in bovenstaande citaten.  Ik heb zo ongeveer het hele boekje zitten lezen ‘met gekromde tenen’ vanwege dit soort taalgebruik dat slechts tot doel heeft de opgevoerde personages krampachtig van een ‘leven’ te voorzien, in plaats van dat de schrijver de tijd neemt om ze tot leven te laten komen…

Het veelbelovende onderwerp en de bijpassende ‘multifocale benadering’ zijn helaas afgeraffeld tot boekenweekgeschenk. Dat is jammer. Volgend jaar beter!

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login