282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Herinneringen 2

Herinneringen 2

 

Konstantin Paustovskij – Onrustige jeugd

Prelude op de Russische revolutie

 

“Mijn onbezorgde jeugd, begonnen in de hoogste klassen van het gymnasium, eindigde gelijk met de Eerste Wereldoorlog. Misschien vroeger dan nodig was. (…) Onze nakomelingen zullen ons, deelnemers aan en ooggetuigen van een grote omwenteling in het lot van de mensheid, natuurlijk wel benijden.” (p.9)

Onrustige jeugd is het tweede deel van de zesdelige herinneringen van Paustovskij. Met dit van de tsarentijd tot het tijdperk van Kosvgin lopende memoriaal heeft de in 1968 overleden Paustovskij zich geschaard onder de imposantste autobiografen van onze tijd. In Onrustige jeugd beschrijft Paustovskij de gebeurtenissen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en deze oorlog zelf, die mede door de Russische nederlagen tot een prelude wordt van de Russische revolutie. De jonge Kostik, wegens broederdienst vrij van militaire dienst, studeert aanvankelijk nog aan de universiteit. Maar de mobilisatie en de oorlogssfeer veroorzaken bij hem een diepe persoonlijke crisis. Hij staakt zijn studie in Kiev, vertrekt naar: Moskou en werkt als arbeider, tramconducteur en visser, op de vlucht voor zichzelf. Hij meldt zich als ziekenverzorger bij het leger en maakt kennis met de verschrikkingen van het front. In deze grote paniek beleeft hij niettemin een van zijn meest intense liefdesavonturen.” (uitgeverstekst) 

Onrustige jeugd is wellicht het mooiste, meest aangrijpende deel uit de Herinneringen. Het voornaamste stijlkenmerk – naast de fragmentarische opbouw van het ‘verhaal’ (En zoals altijd wanneer er een passage in mijn leven afgesloten werd en een nieuwe begon, begon mijn hart over te lopen van weemoed.” – p.127) - is waarschijnlijk het informele, haast poëtische taalgebruik van Paustovskij:

“Van deze terugreizen blijft mij de herinnering bij aan onmetelijke sneeuwvlakten, aan hun verblindende witheid die de wagon in licht deed baden en grijs-blauwe, laag hangende luchten. Steeds weer schoten mij een paar verzen te binnen die ik eens een keer had gelezen: ‘’t Zwijgende land geheel in ’t wit gehuld als een jonge bruid in sluiers…’ En de sneeuwwitte kapjes en jasschorten van de zusters wanneer ze ’s morgens de trein rondgingen, pasten heel eigenaardig bij deze sneeuw en deze verzen.” (p.59)

“Het begon al gauw te storten van de regen. Op de wegen stonden gele schuimende plassen. De regen zelf zag ook zo geel als paardenpis. Onze jassen werden nu helemaal niet meer droog. Zij stonken naar een natte hond. De wind scheurde aan de struiken langs de kant van de weg zodat de takken floten als zwepen. (…) Verfomfaaide raven vlogen laag over, gingen op de nok van de rotte daken zitten en openden hun snavel om te krassen, maar hielden zich in. Ze dachten zeker dat ze met zilk weer beter meteen maar weer konden opkrassen.” (p.154-56)

En als de verteller zijn gestorven geliefde begraven heeft, weet hij in weinig woorden een schrijnend beeld te schetsen van zijn gemoedstoestand:

“Ik kon mijn voet maar niet in de stijgbeugel krijgen. Syrokomlja hielp me. Ik ging in het zadel zitten en reed stapvoets door loodgrijze koude regenplassen weg van het graf. (…) Ik spoorde mijn paard niet aan. Het ging stapvoets, bleef van tijd tot tijd zelf stilstaan en dacht ergens over na. Of het rustte gewoon een beetje uit. Hoofdschuddend liep het daarna weer verder.: (p.179-80)

Geweldige literatuur, naar mijn mening!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login