284,669 visitors
328,002 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het geluid van vallende dingen

Het geluid van vallende dingen

 

Juan Gabriel Vásquez - Het geluid van vallende dingen


“Zodra de jonge Antonio Yammara een zekere Ricardo Laverde leert kennen, begrijpt hij dat zijn nieuwe vriend een geheim met zich meedraagt. Zijn fascinatie voor het mysterieuze leven van Laverde verandert in een ware obsessie als Laverde wordt vermoord. Hij heeft het idee dat de oplossing van het mysterie ook inzicht zal geven in de keuzes in zijn eigen leven.
Yammara begint een onderzoek dat teruggaat tot de jaren zeventig, toen een complete generatie noodgedwongen opgroeide onder de constante dreiging van datgene wat Colombia uiteindelijk naar de rand van de afgrond zou brengen, de drugshandel.” (uitgeverstekst)

Ik werd aangetrokken tot dit boek vanwege de schrijver, Juan Gabriel Vásquez. Zijn vorige roman, De geheime geschiedenis van Costaguana, had erg veel indruk op mij gemaakt, en ook dit recentere werk kreeg uitstekende recensies en werd bekroond met de Premio Alfaguara 2011, “een van de belangrijkste prijzen voor Spaanstalige romans”.

Helaas echter beantwoordt Het geluid van vallende dingen absoluut niet aan mijn hooggespannen verwachtingen. Ik vind het thema van het verhaal erg mager en de uitwerking nogal geforceerd. Bovendien wordt in een (groot) aantal passages het niveau van een keukenmeidenroman gevaarlijk dicht benaderd:

“Ze greep haar knieën vast – op haar broek bleef de kreukelige, zweterige afdruk van haar handen achter – en deed haar ogen dicht toen het vliegtuig met een geraas van krakend blik aan de grond kwam.” (p. 145)

“Elaines moeder was bij de bevalling overleden, en het meisje werd door haar grootouders opgevoed sinds haar vader tijdens een verkenningsmissie in de buurt van Old Baldy op een antipersoneelmijn was gestapt en met een tot aan zijn heup geamputeerd rechterbeen en voorgoed het spoor bijster uit Korea was teruggekeerd.”

Die “antipersoneelmijn” moet waarschijnlijk op het conto van de vertaler worden geschreven, maar de rest van de zin vind ik niet bijster origineel. De daarop volgende zin al helemaal niet:

“Nog geen jaar na zijn terugkeer was hij een pakje sigaretten gaan halen en voorgoed verdwenen.”

“… en haar grootouders ontfermden zich over haar opvoeding en haar levensgeluk met dezelfde zorgvuldigheid als die ze bij hun eigen kinderen betracht hadden, maar met veel meer ervaring.” (p.146)

Ik ben overgevoelig voor dit soort clichématige zinnen. Waar is de sprankelende verteltrant uit  De geheime geschiedenis van Costaguana gebleven? En dan de ongerijmdheden, alsof er niemand de moeite genomen heeft om de tekst nog eens door te nemen:

”Het werd al licht toen ik me uitgeput (…) naar de gastenkamer liet brengen, (…) en ik (…) voor het bed koos dat niet recht onder die wieken (van de ventilator) stond, stel je voor dat dat ding midden in de nacht los zou raken en bovenop me zou vallen.” (p.135)

Het werd dus al licht maar tegelijkertijd was het nog niet ‘midden in de nacht’ blijkbaar…

Nee, deze roman heeft mij geen moment echt weten te boeien. Inmiddels begin ik te lijden aan een ‘tweede-boek-syndroom’, en durf ik haast geen ander boek meer te lezen van een schrijver waarvan een eerdere roman mij nog in verrukking bracht…

 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login