282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het kleine boek van de Beatles

Het kleine boek van de Beatles

 

Hervé Bourhis - Het kleine boek van de Beatles

 

De Fransen hebben blijkbaar een speciale band met de Beatles, want dit is al het tweede stripboek over de band dat uit dat land komt. Eerst The Beatles in stripvorm en nu Het Kleine Boek van de Beatles, dat een iets andere insteek heeft, maar eigenlijk nog veel leuker is.

Hervé Bourhis is een liefhebber van de muziek van de Beatles, en ging ook weetjes verzamelen over de band. Al die trivia worden hier geordend over de lezer uitgestort, en in principe is dat natuurlijk helemaal niet leuk, een grote bak trivia, maar Bourhis heeft er met een grote mate van het juiste fingerspitzengefühl iets bijzonders van gemaakt.

Dat heeft te maken met de juiste afstand gecombineerd met aandacht en liefde. Want je proeft door alles heen dat hij erg houdt van de muziek die de Beatles in de loop der jaren gemaakt hebben, ook in hun solo-jaren en in de jaren na het uiteenvallen van de groep. Je merkt dus dat je een boek in handen hebt dat met liefde en aandacht voor de kleinste details gemaakt is.

Tegelijk, en dat is wat het zo'n goed boek maakt, wat mij betreft, bewaart hij de juiste afstand, en maakt hij regelmatig kritische opmerkingen. Hij is zeker geen idolate fan die een monument met brandende kaarsjes voor zijn helden wou oprichten.

Dat betekent dat je als lezer op een opmerkelijk complete manier de geschiedenis van de Beatles voorgeschoteld krijgt, aan de hand van weetjes, trivia, anekdotes en heel veel tekeningen. En dat werkt voortreffelijk. Bovendien weet Bourhis zelfs muziekkenners regelmatig met tamelijk onbekende feiten te verrassen. Ik stak er nog een hoop van op, en zo'n visuele geschiedenisles is, zeker met een cd van de Beatles op de achtergrond, dan ook absoluut aan te raden!

Bovendien ziet het er erg goed uit, met fraaie zwartwit-tekeningen, met meestal één steunkleur, maar regelmatig met mooie effectieve kleuraccenten. Niet alleen voor doorgewinterde Beatlefans, maar voor iedere popliefhebber en iedere stripliefhebber een aanrader.

bron: http://www.moorsmagazine.com/cartoon/beatlesklein.html

Dat is een erg enthousiaste bespreking van Het Kleine Boek van de Beatles, een enthousiasme die ik zeker deel. Waarbij ik wel moet aantekenen dat ik bij dit soort ‘anthology-achtige’ werken altijd enigszins gedeprimeerd raak, omdat het ‘verval’ zo snel (en zo hevig) inzet. Ik herinner mij dat ik me eind jaren zestig steeds meer ging ergeren, niet alleen aan de berichten over de onderlinge strubbelingen en de infiltratie van allerlei vreemde elementen (Yoko Ono) binnen de groep, maar ook over de teleurstellende muziek uit die tijd (Let it be, The long and winding road). De deceptie bij het uiteen gaan van de groep was zo groot, dat ik de afzonderlijke carrières van de bandleden nauwelijks gevolgd heb.

Dit houdt tegelijkertijd in dat meer dan de helft van Het Kleine Boek van de Beatles voor mij behoorlijk nieuw en onbekend is. Ik wist dus helemaal niet dat Paul, George en Ringo nog zoveel platen gemaakt hebben na hun Beatle-tijd. Van de muziek van John Lennon was ik wat meer op de hoogte (voor zolang dat duurde).

Al met al vind ik het toch een mooi boekwerk, zowel ‘inhoudelijk’ (tekst) als qua ‘sfeer’ (de tekeningen en vormgeving). Een geslaagd project derhalve…

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login