282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het leven in Rome

Het leven in Rome

 

Het leven in Rome – Horatius

 

“De Romeinse dichter Quintus Horatius Flaccus (65-8 v.Chr.) geldt als een van de allergrootsten uit de antieke literatuur. Maar in zijn debuutbundel uit 35 v.Chr. neemt hij een heel bescheiden pose aan. Zijn eerste satirenboek bestaat uit een tiental Gesprekken in Gewone Taal. In luchtige verzen spreekt de dichter over zichzelf en zijn leven, en over de belangrijke personen die hij heeft ontmoet, zoals Maecenas en Vergilius. Literatuur en politiek komen aan bod, maar ook grappige taferelen uit het leven van alledag in Rome. Beroemd is Horatius' hilarische verslag van een reis over de Via Appia naar
Brindisi. Zijn ogenschijnlijk weinig poëtische verzen verraden de trefzekere hand van een meesterdichter. Deze nieuwe vertaling wil recht doen aan de speelse en literaire kwaliteiten van Horatius' debuut.” (Uitgeverstekst)

“In een mooi handzaam formaat is een geheel nieuwe, en vernieuwende, vertaling van het eerste boek 'Satiren' van de Romeinse dichter Horatius (65-8 v.Chr.) verschenen. Dit was het eerste dat Horatius publiceerde en daarmee zijn debuut. Om recht te doen aan het feit dat Romeinse satiren niet alleen spottende verzen zijn, maar ook in alledaagse taal geschreven, heeft de Nijmeegse latinist en vertaler Vincent Hunink (1962) een zeer levendige, moderne vertaling gemaakt die leest als een trein en velen zal aanspreken. Vanwege de vele verwijzingen in Horatius' poëzie is de verklarende woordenlijst erg handig. Met een helder nawoord door de Nijmeegse latinist Marc van der Poel (1957). Warm aanbevolen.” (Recensie Bol.com)

Dat ‘hilarische’ van de verhalen is voor de moderne lezer – als ik mijzelf daarvoor even als maatstaf neem – niet echt overtuigend. Alle ‘satiren’ doen nogal oubollig aan. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, omdat de teksten meer dan 20 eeuwen oud zijn! Zeer terecht staat dit in het nawoord ook beschreven:

“Wij kennen satiren als het vilein spotten met mensen en toestanden, maar toen Horatius dit genre koos als debuterend dichter, had het nog lang niet de klassieke vorm waaruit ons moderne begrip is voortgekomen.”

Inhoudelijk weinig ‘vernieuwend’ dus, voor onze tijd. Eerder een beetje slap moraliserend… Opvallend is wel de stijl die niet ‘poëtisch’ is, maar juist aanhaakt bij een vlot, informeel taalgebruik. En dat doet nog steeds wel verfrissend aan (wat voor een groot deel natuurlijk mede op conto komt van de moderne vertaling).

 

  

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login