282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het leven in tijden van vrede

Het leven in tijden van vrede

 

Het leven in tijden van vrede – Francesco Pecoraro

 

“Op een dag in mei 2015 reist de 69-jarige Ivo Brandani ziek terug van Caïro naar Rome. In Egypte heeft hij in het diepste geheim gewerkt aan een opdracht van een multinational: het koraalrif in de Rode Zee, dat door vervuiling en uitputting aan het afsterven is, vervangen door een rif van synthetisch materiaal. Tijdens de lege uren in de wachtruimte van het vliegveld trekt zijn leven aan zijn koortsige geestesoog voorbij: de decadentie van de jaren 2000, de hypocrisie van de jaren negentig, en verder terug in de tijd de studentenprotesten in de jaren zestig, de ontdekking van liefde en seks, de harde jaren van zijn kindertijd onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Wat hebben die zeventig jaar vrede in Europa hem gebracht? En wat laat hij na? Heeft hij eigenlijk wel geleefd?

Met zijn observaties en overpeinzingen probeert Brandani greep te krijgen op de voortdurende verandering die leven is, op de ongrijpbare werkelijkheid waarvan hij alleen maar ellende en rampspoed verwacht. Wanneer hij de balans opmaakt, moet hij gedesillusioneerd constateren dat in die bijna zeventig jaar van vrede Europa volop kansen heeft gehad om de wereld een betere plaats te maken, maar dat er niets van terecht is gekomen. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij hem, en mensen als hij. Zij waren onverschilligen, conformisten, zij kozen de makkelijkste weg. Onder zijn blik op geschiedenis en werkelijkheid verwoordt de verteller zijn gevoelens van woede, verongelijktheid en frustratie. Het is het verhaal van de middenklasse met haar zwaktes en ambities, haar enthousiasme en verveling, haar goede bedoelingen en gemakzucht, het verhaal van wat we ooit wilden en wat we uiteindelijk zijn geworden.” Aldus mijn verhaspelde versie van de uitgeverstekst(en).

Ik heb moeite om mij door de 500 pagina’s tekst te worstelen. Regelmatig wil ik het boek wegleggen: te theatraal, te uitleggerig, te aanstellerig… kortom, erg langdradig. Voor mijn gevoel slaagt de schrijver er nergens in om de zaken echt ‘op scherp’ te stellen:

“… de potloden, de pennen, het plakband, de scharen: allemaal zaken die het leuk vinden om te verdwijnen en zich, lang voordat ze echt opgebruikt zijn, ergens op een geheim plekje van de aardbol te verstoppen. Aan de hand van de slijtage van tientallen voorwerpen en materialen als deze houdt Ivo obsessief het verstrijken van zijn eigen leven bij, de onomkeerbaarheid van elke dag die voorbij gaat, de onherhaalbaarheid ervan.” (p.451)

Zo’n observatie doet denken aan de onderzoeken waaraan de Franse schrijver-filosoof George Perec de gebruiksvoorwerpen en zijn directe omgeving onderwerpt. Zoals in het korte verhaal met de lange titel Aantekeningen betreffende de voorwerpen die op mijn werktafel liggen. Maar anders dan bij Perec blijven dit soort observaties bij Pecoraro leeg en hol klinken, als modieuze frases die diepzinnigheid moeten suggereren.

Dat is jammer, want het uitgangspunt van de roman is prikkelend: wat heeft een periode van 70 jaar vrede opgeleverd? Dat kun je inderdaad beschrijven aan de hand van het leven van een personage dat net na het einde van de laatste (wereld-) oorlog geboren is. Prima plan, alleen – wat mij betreft – niet overtuigend uitgewerkt.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login