282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het roodborstje

Het roodborstje

 

Het roodborstje – Stephen Moss

 

“Het roodborstje van Stephen Moss is een prachtig geïllustreerd, hartverwarmend lees-, kijk- en bladerboek. Een natuurklassieker die iedere vogelliefhebber als een dierbaar kleinood zal koesteren. Moss' kleine meesterwerk, waarvoor de auteur een jaar lang het roodborstje observeerde en diep in de boeken dook, laat het hart van iedere vogelaar sneller kloppen. We volgen het roodborstje vanaf het moment dat het uit zijn ei kruipt en leren van alles over zang, voeding en migratie. Moss schrijft daarnaast boeiend over de menselijke fascinatie voor het roodborstje. Hoe komt het dat het beestje zich zo diep in het hart van de Europese vogelliefhebber heeft genesteld, en die van de Britten in het bijzonder? Stephen Moss staat te boek als een van de grootste natuurschrijvers van Groot-Brittannië.” (Uitgeverstekst)

Eerder las ik van dezelfde schrijver een ‘biografie’ over het winterkoninkje. De opzet van beide boekjes is identiek: in een twaalftal hoofdstukjes, corresponderend met de maanden van het jaar, wordt het vogeltje van dienst gevolgd door de (Engelse) jaargetijden. Daarnaast worden allerlei historische feiten en meer of minder mythische overleveringen aangehaald:

“Roodborsten hebben lange tijd als religieus symbool gefungeerd: in de christelijke mythologie symboliseert de rode borst het bloed van Christus dat over het verenkleed van de vogel kwam toen die de doornen lostrok uit Jezus’ doornenkroon.” (p.14)

In een poging om de algemene populariteit van de vogel te verklaren, citeert Moss zijn Engelse collega-schrijver, presentator en ornitholoog Richard Mabey:

“De ogen van de roodborst staan opzij, net als die van de meeste vogels; maar in de klassieke houding van de roodborst, het hoofdje scheef, lijkt hij ons recht aan te kijken. Wij worden gevangen door de open blik, geconfronteerd met een onbevreesd, niet-bedreigend wezen zoals we maar zelden meemaken met een ander schepsel. Geen wonder dat we smelten en even het gevoel hebben dat wij één wereld delen.” (p.88)

Er zijn vele redenen om van de roodborst te (kunnen) houden. Daaronder ook culinaire:

“In 1817 schreef de zoöloog Georges Cuvier: ‘Roodborsten zijn zeer gewild en hun vlees heeft een uitstekende vetlaag waardoor het een bijzonder fijne smaak krijgt.’ En een Frans recept vermeldt: ‘dit vriendelijke zangertje eet men gepaneerd en geroosterd’. (…) Het is misschien moeilijk voor te stellen hoe zo’n vogeltje meer kan zijn dan een klein borrelhapje. Maar dan vergeet je dat ze in grote hoeveelheden moet eten, zoals de negentiende-eeuwse ontdekkingsreiziger en naturalist Charles Waterton uitvond op een markt in Rome…” (p.177-78).

Alles bij elkaar een fraaie mix van feit en fictie, wetenschap en verhalen. Het resultaat is een alleszins leesbaar en leerzaam boekje over de soort.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login