282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het walvistheater

Het walvistheater

 

Het walvis theater – Joanna Quinn

 

Ooit heb ik me voorgenomen om elk boek dat ik ging lezen ten minste honderd bladzijden de kans te geven om zich te ‘bewijzen’, voordat ik het met goed fatsoen terzijde mocht schuiven als ‘onleesbaar’. Bij Het walvistheater blijkt dit bepaald geen overbodige luxe. Gelijk in het begin al loop ik tegen zinnen aan die mij de lust tot lezen dreigen te ontnemen. Zinnen als:

“Rosalind draait zich af van het strak kijkende meisje. Het is een moederloos kind, houdt ze zichzelf voor, en het mist een vrouwelijk voorbeeld.”

“De piano, weet ze, is een huwelijkscadeau van haar echtgenoot, maar hij is helemaal naar de zijkant geschoven onder het gewei van een hert.”

Tenenkrommende zinnen, die erop uit lijken te zijn om alles uit te spellen, en zo de lezer met lege handen achterlaten, verstoken van alle hoop op enig leesgenot. Het syndroom van de ‘creative writing’… In cursussen wordt ons – onder deskundige begeleiding – aangeleerd hoe we onze roman, memoires of dichtbundel moeten opzetten en uitwerken. Schrijven wordt een ambacht, alleen dan vaak niet in de goede zin van het woord.

Het ‘dankwoord’ van de auteur staat werkelijk bol van de ‘speciale bedankjes’: aan ‘mijn attente, enthousiaste redacteuren’, aan ‘mijn fantastische agent’, aan ‘het geweldige team’, aan ‘mijn wijze docenten’, aan ‘mijn onvervangbare teamleden’, en nog veel meer externe bijdragen (“alle boeken en publicaties die de basis vormen van dit boek, en de bibliotheken die het mogelijk hebben gemaakt ze te lezen”). Nog een stap verder, en ook de auteur is overbodig geworden, en kan vervangen worden de een computer die met behulp van een speciaal programma op basis van de aangeleverde informatie een ‘originele’ roman kan schrijven.

Opdracht aan computerprogramma/creative team: neem de ingrediënten van een in verval rakend landhuis aan de Engelse kust, een aftakelende adellijke familie, een wereldoorlog, Parijs tijdens de Duitse bezetting, een Engelse geheime dienst, en maak daar een aangename, op zijn tijd spannende, en af en toe aandoenlijke 20e-eeuwse ‘familiesaga’ van, naar het voorbeeld van Evelyn Waugh’s Brideshead revisited.

Als mogelijk resultaat zou er (naar mijn mening) een roman als Het walvistheater uitrollen.*

Inmiddels loopt in de roman het “Eerste Bedrijf / 1919-1920” ten einde, en ben ik op de grens van mijn honderd bladzijden-deal. Monter begin ik aan het “Tweede Bedrijf / 1928-1938”. Nu we de eerste ‘schermutselingen’ achter de rug hebben, begint het verhaal vorm te krijgen, en weet het mij steeds meer te boeien. Ik houd nog wel wat twijfels bij passages als de volgende, ter introductie van een nieuw hoofdstuk en een nieuwe maand. Is dit kunst of kitsch:

“April wordt door nieuwe stormen weggeblazen, de donder rolt als een houten kegelbal door de baai, dan betreedt mei met een buiging het toneel en begint Dorset met uitbundig enthousiasme te bloeien, als een jong meisje op haar eerste dansfeest, zwierend over de dansvloer in de sterke armen van een boer tot ze er duizelig van is.” Dat jonge meisje, en/of in ieder geval die boer lijkt mij hier te veel, te ijverig er met de haren bijgesleept voor het ‘poëtisch-beeldend’ effect. Gelukkig verdwijnen ook dit soort overbodige bijzinnen in het vervolg van lieverlee (of vallen ze minder op), terwijl de mooie sfeertekeningen behouden blijven:

“De ruiten op zolder zijn vochtig en beslagen. Met de mouw van haar vest veegt Flossie ze schoon. Buiten is alles kleurloos en wazig – de zon, die vaag door de mist heen schijnt, lijkt op een ziekelijke, in verband gewikkelde volle maan.”

Zo valt er uiteindelijk nog veel te genieten in en aan deze roman.

 

*  Als ik mijn ‘kritische beschouwing’ achteraf nalees, herken ik daarin opeens trekken van het tegenwoordig nogal populaire ‘complot-denken’, dat alles en iedereen van boze opzet verdenkt en beschuldigt. Dat is niet wat ik hier bedoel. Ik wil slechts wijzen op een trend die uitmondt in het ‘aanleren’ en ‘managen’ van literaire vaardigheden, en op het gevaar dat daarmee tegelijkertijd een soort voorspelbare eenvormigheid wordt gecreëerd. Mijn ‘kritische blik’ slaat vervolgens om in ‘irritatie’ als gevolg van de tien (!) even wollige als uitbundige loftuitingen die op voorhand al staan afgedrukt op de omslag van het boek, en die de lezer zodoende weinig ruimte lijken te laten om zelf een (afwijkende) mening te vormen.

 

...

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login